Strongman: Rapport från SM-kval #4

Bild: Uppsala Power. Stefan ”Stisse” Bergkvist

Anders Johansson, starkeanders.se, rapporterar från helgens Ockelbo Showlifting. Vilket var den fjärde och sista kvaltävling till IFSAs SM-Final, som sker 18 augusti i Arvidsjaur. Uppsala Power har dessutom lagt ut bildgallerier och videofilmer på YouTube från tävlingen.

IFSAs SM-kval 4, Ockelbo 30 juni

Farmers Walk: 150 kg per hand, 20 meter

Första övningen är farmers walk, en blygsam sträcka på 20 meter med 150 kg per hand. Jag får startnummer 1 vilket alltid är lite nervöst. Vi kör på grus så man är även lite nervös över att springa fort men det flyter på och jag får en tid på 9.5 sekunder. Sedan är det bara att titta på när de andra kör. Johan från Team Östergötland gick väldigt fort, men föll när det var cirka två meter kvar – annars hade han fått en fin tid. Stisse går in som tvåa på 11.5 sekunder och Peter trea med ytterligare en sekund och Lasse G kniper fjärdeplatsen.

Snedbänk med stock, max reps på 150 kg

Här var jag nervös då jag hade noll aning om hur det skulle gå, axelstyrkan är bra men kör ej någon bröstträning så detta var en osett kort för min del. Göran tokreppade och gjorde 13 reps och vann överlägset. Ante blev tvåa med 8 reps och Peter och jag klarar 6 reps. Stisse klarar 5 reps. Det känns nu avslappnat och bra inför tredje grenen.

200 Kg järnkors för maxsträcka

Går ut sist och ser att en del har problem när de lyfter upp det. De flesta hamnar på resultat kring 20 meter och Stisse leder på 38 meter. Känner mig väldigt tänd och tar i järnet när jag lyfter upp det för att få upp det högt och bra…

Argh! Korset visar sig vara extremt bottentungt och då bestämmer korset att det ej vill luta. Dvs den drar fram mig som i en pendel och det känns som att jag ska falla framåt och spänner emot som sjutton med baksida lår. Oj det var inte starten man ville ha men jag börjar gå och håller ändå hyfsad fart men det känns konstigt och ajaj efter endast 17.5 meter far korset ur mina armar och aj aj aj detta innebär att jag får en niondeplats och helt plötsligt känns det mycket mörkt.

Det gäller att ta en gren i taget men det är lättare sagt än gjort. Lägger min ner med en handduk över huvudet ett tag. Vilar och försöker tänka positiva tankar för trots allt är bara halva tävlingen gjord och det är bara att göra det bästa man kan.

Marklyft: max reps på 300 kg från 32 cms höjd

Går ut bland de första här men Göran har kört före och gjort fina 12 reps och jag går efter och gör 13 reps. Stisse gör det bra här och delar tredje platsen på 10 reps med Peter. Ante klarar 7 reps.

Medley: Sex däckvält, sedan bära natursten

Tittar när de andra kör och sedan är det min tur. Välter på men det känns lite annorlunda att välta på grus då däcket gärna glider lite när man lyfter upp det. Flyter dock på rätt ok och sedan när jag ska slita upp naturstenen så fumlar jag och den vill som snurra sig på något sätt i famnen… Får panik och lyckas låsa den och springer i mål. När jag får se tiden så visar att Stisse tar denna gren med en tiondels sekund före mig och Ante tar tredje och Linde fjärde.

Ok: 390 kg 20 meter

Jag avslutar att gå med ok på 11 sekunder nånting, Stisse som onekligen var vass idag gör inga misstag och tar andra platsen med 14 sekunder och därmed så var Stisse dagens segrare. Grattis Stisse!

Your friend in strength! Anders Johansson

Resultat SM-kval #4, Ockelbo 30 juni

 1. Stefan ”Stisse” Bergkvist – 63,5
 2. Anders Johansson – 60,5
 3. Anders ”Ante” Johansson – 52
 4. Peter Rundberg – 51
 5. Göran Rosén – 50
 6. Emil Lindgren – 33
 7. Johan Andersson – 28
 8. Lars Gustafsson – 27
 9. Mattias Linde – 26
 10. Per Åslund – 20
 11. Mikael Hoffner – 14
 12. Fredrik Wretman – 11