Styrkelyft: Senaste utgåvan av förbundstidningen

Den senaste utgåvan av Svensk Styrkelyft, 4:2007, finns nu online som .PDF-tidning (direktlänk). Svensk Styrkelyft är officiellt organ för Svenska Styrkelyftförbundet (hemsida) och Nordiska Styrkelyftförbundet.

Innehåll Svensk Styrkelyft 4:2007

  • Bänkpress VM – 2
  • Ledaren av Ola Arvidsson – 3
  • Distriktsordförandespalten – 6
  • Fyra nya distriktsdomare i Borlänge – 6
  • Träningsläger 21-22 april på Slottsskogvallen – 7
  • U/J NM Säffle – 8
  • EM SL i Koscian – 10
  • Utbildning – 13
  • Näringsfrågor – 14
  • Påminnelse om domarfortbildning – 15
  • Junior EM SL – 16
  • 35 år med styrkelyft – 17
  • Ungdomsfonden 1984 – 2007 – 17
  • Protokoll fört vid SSF:s Veterankommittés tfn möte 19 april 2007 – 18
  • Två europamästerskap till Sverige – 19

Nedan några korta utdrag ur PDF-tidningen:

Ledaren

Jag ser nu fram mot ett intressant arbete inom och för svensk styrkelyft. När vi jämför våra resultat med övriga idrotter inom RF-familjen, kan vi konstatera att väldigt få idrotter kan konkurrera med oss när det gäller antalet tagna internationella medaljer. Under 2006 blev det 19 stycken, mycket imponerande!

Det finns dock vissa orosmoln på den internationella styrkelyftshimlen då IPF har fattat beslut om att förkorta Rysslands och Ukrainas avstängningar från internationella mästerskap.

Detta beslut innebär att de är välkomna att delta från 1 september i år, en förkortning med fem månader på det straff som just nu avtjänas med andra ord de många dopingavstängningar som de bägge länderna har drabbats av i samband med internationella tävlingar. Detta beslut har fattats av IPF:s exekutiva kommitté i samband med bänk-VM i Danmark. Sverige motsätter sig detta beslut och diskussioner pågår för närvarande om vi kan och skall vidta några åtgärder.

Näringslära: Näringsfrågor

Fråga: Är rött kött sämre än vitt? Och är den magra köttfärsen lika bra som kyckling och kalkon?

Svar: Rent näringsmässigt är det inte så stor skillnad mellan rött kött (nötkött) och vitt kött (griskött). Det är klart att det finns vissa detaljer som skiljer sig åt – aminosyraprofilerna är inte identiska, och inte heller fettsyraprofilerna, men det är petitesser som man bara har nytta av att hålla reda på om man jobbar med kost och näringslära.

Om du väljer mager köttfärs (ca 5 % fett) blir det ungefär samma sak som att äta kyckling och kalkon. Anledningen till att vi ibland får höra att rött kött skulle vara ohälsosamt är att man i en del studier har observerat att människor som äter mycket rött kött drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och cancer oftare än människor som inte äter lika mycket av dessa livsmedel. Det har dock troligtvis inte så mycket med kvaliteten på det särskilda köttet att göra, utan snarare att folk som äter mycket kött också tenderar att äta mindre frukt och grönsaker. Jag har själv varit i kontakt med många, framförallt äldre herrar, med bestämda åsikter kring vad som ska ligga på tallriken och inte, och att äta ”kaninmat” skulle aldrig komma på fråga för dem. Som vi alla vet är det just i frukt, grönsaker och bär som vi hittar den förnämsta blandningen av antioxidanter, som i sin tur bidrar med skydd mot livsstilssjukdomar.

Ur ett miljöperspektiv är det dock en väldig skillnad. Det är mer miljövänligt att äta nöt- och lammkött än gris och fågel.

Två Europamästerskap till Sverige

Vi har nyss haft ett mycket fint U/J NM i Säffle av Säffle AK som fick beröm av deltagande nationer. Nu har Sverige två ännu större internationella mästerskap framför sig, tack vare satsande levande klubbar.

Verkligen kul när Sverige står med som arrangör i den internationella kalendern och vi vet sedan tidigare att Sverige har gott renommé ute i världen. Det krävs mycket arbete och ett stort, bra gäng till dessa tävlingar och här ska vi höra lite med klubbarna hur de tänker lägga upp det hela inför sina respektive EM.