John Pasanen vill sätta världsrekord i dragkamp i helgen

John efter segern på SSM -105 kg 2009

John Pasanen, regerande mästare i Sveriges Starkaste Man -105, kommer att försvara sin strongmantitel i slutet av februari i Arvidsjaur. Innan dess hinner han delta i dragkamp på SM-veckan i Sundsvall och vill där sätta världsrekord i dragkamp mot maskin.

Uppdatering: Pasanen skriver själv om tävlingen i sin träningsjournal.

Dagbladet: Ny SM-titel för Pasanen

Timrås starke man är fortsatt bäst i Sverige. John Pasanen försvarade SM-guldet i dragkamp med 170 kg i kraftprovet och genom att dra 21 meter i uthållighetsprovet.
– Grymt skönt, säger Pasanen.

ST.nu: Pasanen vann

John Pasanen vann övertygande tungviktsklassen genom att klara totalt 21 meter i uthållighetsprovet, som går ut på att upprepade gånger höja och sänka en tyngd. Pasanen vann även styrkeprovet med 170 kilo, men något försök på världsrekordsvikten (198 kilo) blev det inte.

– Jag fick aldrig någon marginal till killen bakom mig. Så jag blev tvungen att göra säkra lyft, jag kunde inte chansa.

SVT: Sveriges starkaste vann dragkampen

John Pasanen var redan Sveriges starkaste man när han vaknade i morse. När han lägger sig ikväll kan han också titulera sig svensk mästare i dragkamp.

Men tävlingen var jämn. Under dagens finalpass drog den 35-årige bjässen, som tävlar för Hovmantorp, ihop 585 poäng. Tvåan Torbjörn Johansson samlade ihop 565 poäng.

SVT: De räddade dragkampen – och tog sensationell medalj

Damernas dragkamp riskerade att bli inställd på grund av deltagarbrist. Då ringde projektledaren Maria Åslin runt till sina kompisar.

SVT Sportnytt sände även reportaget ”Med dragkamp i blodet” om dragkampssporten från SM-veckan i Sundsvall:

Emma Eriksson vann SM i dragkamp, men så har hon att brås på då pappa är dragkampslegendaren Benny Eriksson. Pappa fick nöja sig med en bronspeng.

SVT Sportnytt: Timrås starke man drar för världsrekord

Paasanen siktar högt, mot guld – och världsrekord i kraftmomentet, där det handlar om att dra så hög vikt som möjligt.

SN24.se: Dags igen för dragkamps-SM i Sundsvall

Under morgonen testade han på sporten för allra första gången. Senare samma dag klev han in i tävlingen – och vann. Nu, två år senare är det dags igen för dragkamps-SM i Sundsvall.

– Nu vill jag ta världsrekordet, säger John Paasanen.

Läs mer om SSM -105 kg här, SM-veckan i Sundsvall här och följ Johns träningsdagbok på BODYs forum. I helgen åkte John ned till Norrköping för att träna strongman med bl a Johannes Årsjö. Han testade på det massiva däcket på 530 kg: