BODY-Priset 2010 gick till Henry Bergström

Vartannat år delar tidningen BODY ut ett pris för en person som betytt mycket för svensk kroppskultur. Priset delas ut under finalen av Luciapokalen i Svenska Mässans kongresshall. Henry Bergström vann titeln Mr Sweden 1958 och startade Sveriges första riktiga gym, City Gym i Göteborg 1959, som han med sin familj fortfarande driver.

2009 var det 50 år(!) sedan föregångsmannen och den då nyblivne Svenske Mästaren i Bodybuilding Henry Bergström öppnade sitt City Gym i Göteborg. Det låg de första 25 åren i det då nybyggda Ullevi och verksamheten blev så populär att gymmet var i princip fullbelagt hela tiden. 1984 flyttade man till större lokaler i Valhallabadet, och fick där även tillgång till simhallar och liknande.

1967 expanderade han gymmet med en separat damavdelning ledd av hustrun Birgit. Ja, vi sa ju att han var en föregångsman…

Än idag är gymmet frodigt levande – sedan starten har man haft över 75 000 medlemmar! Henry, Birgit och barnen har tillsammans utvecklat gymmet löpande, så att det alltjämt är modernt och konkurrenskraftigt.
– Jag jobbar inte operativt i verksamheten längre, men jag försöker åtminstone träna lätt några gånger i veckan, berättar Henry.

Detta jubileum gjorde City Gym till Sveriges klart äldsta gym. Henry var även med och startade Svenska Kroppskulturförbunde (SKKF) 1955. BODY kan inte med ord uttrycka den aktning denne man och hans prestationer förtjänar.

Mottagare av BODY-Priset

  • 2004: Thommy Henningsson
  • 2006: Ulf Bengtsson
  • 2008: Alan Bergström
  • 2010: Henry Bergström

 

Foto: Hannah Runsten

Henry Bergström tar emot BODY-Priset 2010.