Fitnesstrenderna som gäller 2011

Illustration: Seth Janson

Varje år gör American College of Sports Medicine en undersökning bland över tvåtusen ACSM-certifierade som arbetar inom hälso- och fitnessbranschen runtom i världen. Från de sammanställda svaren listar man ut de det kommande årets mest sannolika fitnesstrender. Top-10 finner du nedan.

De 10 mest förutspådda fitnesstrenderna 2011

 1. Utbildade och erfarna tränare
  Allt fler organisationer erbjuder någon form av utbildning. Därför är det viktigt att välja tränare och andra som är certifierade och ackrediterade av etablerade branschorganisatoner.
 2. Fitnessprogram för äldre
  Allt fler klubbar och gym kommer att skapa åldersspecifika träningsmöjligheter för att även äldre ska kunna hålla sig friska och aktiva.

  Ett bra exempel på detta är Seniorstyrkan i Säffle. Riksidrottförbundet skriver om satsningen: ”I slutet av januari 2009 drog seniorstyrkan igång då det hölls en prova-på-dag för att se hur stort intresset för styrketräning bland äldre var i Säffle. Fredrik Eriksson och Stig Karlsson hade räknat med att det skulle komma mellan 10 och 15 personer på deras första ledarledda styrkepass. Det kom 130!”
   
  Även Värmlands Folkblad har haft ett flertal artiklar om Seniorstyrka, den senaste i november: ”Seniorstyrka. Så heter den största sektionen inom Säffle Atletklubb. Ett 90-tal seniorer lyfter skrot tisdagar och torsdagar.”
   
  Nya Wermlands-Tidningen berättar om en kanske oväntad effekt: ”Många är numera rutinerade stammisar på Säffle Atletklubb och ställer upp när det arrangeras tävlingar i Atletic Fitness. Dock inte som tävlande, utan som funktionärer…”
   

 3. Styrketräning
  Styrketräning fortsätter att vara basen för många klubbar. Allt fler inser att det är en essentiell del i ett fysiskt aktivitetsprogram, för alla åldrar och kön.
 4. Barn och övervikt
  När allt fler barn drabbas av övervikt ökar möjligheterna för gymanläggningar att skapa träningsprogram specifikt riktade mot överviktiga barn. En lösning på detta problem kan påverka hela hälsoindustrin för en lång tid framöver.
 5. Personlig träning
  Allt fler utbildar sig i närbesläktade områden, vilket gör att de lättare inser värdet av en personlig tränare. Utbildning, erfarenhet och certifiering blir därigenom allt viktigare vid anställning.
 6. Core-träning
  Trots vissa organs inrådan (typ BODY) så fortsätter efterfrågan på core-träning att öka.
 7. Motion och viktförlust
  Tillsammans med kosten är motionen nyckeln i alla sunda viktreduceringsprogram. Allt fler aktörer kommer därför att involvera motion och träning i sina koncept.
 8. Boot camp
  Boot camp är ett högintensivt och strukturerat träningsprogram med tydliga militärinslag i både träningen och ledarskapet. Det involverar ofta träning för både kardiovaskulär förmåga, styrka, uthållighet och flexibilitet, både inom- och utomhus.
 9. Funktionsträning
  Vi ser en tydlig trend mot funktionell träning som specifikt syftar till att underlätta våra vardagliga liv. Detta är närbesläktat till Fitnessprogram för äldre.
 10. Träning på remiss
  Allt fler läkare kommer att remittera sina patienter till att involvera träning och personliga tränare för att införa motion i sina patienters liv.

 
Källa: ACSM’S Health & Fitness Journal: November/December 2010 – Volume 14 – Issue 6