Störst av allt är träningen

Illustration: Seth Janson

Det pratas ofta om träningens positiva effekter. Inte minst här, i min egen lilla vrå av tidningen. Om hur styrkan ger oss kraft att klara livet, hur energitillskottet gör oss effektivare och gladare, hur vi blir smärtare, friskare och mer levande. Allt detta stämmer såklart, och det till 100 %.

Jag skulle dock vilja slå ett slag för en annan aspekt kring träning, som det kanske inte pratas om lika ofta. Om hur träningen kan utgöra en ventil för själsliga demoner, en fredad tillflyktsort i svårmod, eller rätt och slätt ett ställe där vi konceptuellt kan köra pannan i väggen de gånger när livet inte upplevs lika lekande lätt.

Alla går vi igenom mörka stunder. För egen del är det långt ifrån främmande. Jag har nämligen en egenhet. En defekt, skulle man kunna säga. En del skulle säga att det handlar om ett enormt förtroende.

En del andra skulle säga att jag har svårt att känna mina egna integritetsmässiga gränser.

Rent konkret kan jag ofta förledas att bubbla och babbla, både vitt och brett, om allt och inget, om högt och lågt. Väldigt lite av det jag går igenom förblir därigenom mitt eget, utan delas istället med vänner, anhöriga och kollegor (såklart), men även med mer periferiella delar av mitt nätverk. Som du.

Förutsatt att du inte hittat hit till BODY först nyligen har du säkert hört min i skrift nasala röst beskriva i princip alla delar av mitt liv. Öppet, ärligt och ofta utan större skyddsåtgärder än en småtrött förhoppning om att det är väl ingen jävel som läser dessa rader ändå. Och även om jag bergsäkert kommer nå detta känslomässiga laxeringsläge igen (som nu), så blir jag ibland så förbannat trött på att höra min egen röst. Och det är då träningen blir extra viktig.

Efter att personligen suttit där både självömkande, bitter och småapatisk har jag till slut kammat till mig, dragit på mig dojorna, maxat min iPod, och frenetiskt kastat mig in bland stänger och hantlar igen. Och som genom ett trollslag har det gjort mig både gladare, starkare och mer kapabel att hantera alla möjliga problemhärdar som känts belägrande. Och numera är det en etablerad sanning i min bok.

Vänskap är fantastisk, kärlek likaså.

Men störst av allt är träningen.

I dina växande musklers tjänst!

Chefredaktör – BODY

Bild 325839

Redaktören listar – uppskattade egenskaper

  1. Ärlighet – Att alltid säga sanningen är extremt underskattat.
  2. Pålitlighet – Att alltid stå för sitt ord, och aldrig backa ur.
  3. Lyhördhet – Att intressera sig för och vara uppmärksam på andra än sig själv.
  4. Trygghet – Att vara så förtrogen med sin egen självbild att inget behöver förstärkas på andra sätt.
  5. Ödmjukhet – Att inse att all form av självhävdelse inte ger långsiktiga favörer.