Demonstration i konsten att böja hästskor

Thomas stänger grippern få andra klarat. Foto: SVT

SVT Gävledala sände häromdagen ett inslag med Thomas Skålberg där han demonstrerar sin hand- och greppstyrka. Thomas var en av de inbjudna deltagarna till den första upplagan av Siljansnäs-Anders Memorial, en strongmantävling hyllandes en klassisk kraftkarl från sekelskiftet. En av grenarna var hästskoböjning, inte ett problem för en av få svenskar som är certifierad på att kunna stänga grippern Captains of Crush #3…

SVT Gävledala: Böjer hästskor med handen

Dalarnas starkaste man heter Thomas Skålberg och bor i Äppelbo i Västerdalarna. I somras satte han hela Sverigeeliten på plats när det gäller att böja hästskor med bara händerna.

En lördag i början på augusti 2011 avgjordes den första av förhoppningsvis många upplagor av Siljansnäs-Anders Memorial i Siljnansnäs. Siljansnäs-Anders var en riktig kraftkarl som slog stora järnspikar i brädor med blotta handen och lyfte hästar med tänderna, känd i hela världen i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet.

Resultat Siljansnäs-Anders Memorial 2011

  1. Jonny Hansson, Årjäng – 31
  2. Tommy Eriksson, Årjäng – 26
  3. Thomas Skålberg, Äppelbo – 23
  4. Roy Rotzer, Borlänge – 21,5
  5. Anders Nilsson, Nässjö – 19,5
  6. Per Sjöberg, Ludvika – 8

 
Tävlingen arrangerades i samarbete mellan journalisten Mats Lindström och Rune Andersson på Kuseruds Gård. Tävlingen inkluderade hästskoböjning som gren, men även sådana som nuförtiden är mer vanliga (stenbärning, säckbärning, bussdragning). Läs mer i vår tidigare samlingsartikel om tävlingen.

Mer om grippern som Thomas är certifierad på finns i artikeln ”Business Week uppmärksammar IronMind – företaget för styrkeatleter”:

Företaget IronMind, hjärnorna bakom de världsberömda greppredskapen Captains of Crush, uppmärksammades för ett par år sedan av den ansedda tidskriften Business Week. I artikeln påtalas det stora i att IronMind praktiskt tagit byggt sin omsättning på miljontals dollar på en produkt nästan ingen kan använda: Captains of Crush.