SM-guld i Klassisk Styrkelyft till Johannes Årsjö!

330 kg är ett nytt svenskt rekord i knäböj!

Johannes Årsjö, trefaldig segrare i Sveriges Starkaste Man, deltog i helgen på SM i Klassisk Styrkelyft i Östersund. Johannes som tävlade i och vann den tyngsta klassen höjde det svenska rekordet med hela 42,5 kilo! Dessutom slog han svenskt rekord i både knäböj (330 kg) och marklyft (340 kg). Det nya totalrekordet i plussen är nu 860 kg.

Johannes Årsjö, BODY.se-bloggare, fick med sig ingångsvikten i bänkpress (190 kg) först i det tredje och sista försöket. Den tyngsta klassen avgjordes ovanligt nog tidigt på dagen, så att SVT Sportnytt ska kunna sända en redigerad variant under eftermiddagen:

Styrkelyftsförbundet skriver:

SVT kommer att vara på plats och bevaka. Sändningarna kommer att finnas på svt play. Det kommer även att sändas i riks-tv. På söndag 29/1 kommer det att sändas bland annat styrkelyft på svt1 klockan 14.30-17.00 och ett sammandrag på svt2 klockan 22.00-23.00.

Robin Sjögren, den tidigare rekordhållaren i +120 kg, kunde inte riktigt hänga med Johannes resultat. Robin fick endast med sig ingångsvikterna i knäböj, bänkpress och marklyft, vilket dock räckte till en ohotad silvermedalj. Robin var i höstas gäst i BODY Radio

Veckans gäst är en av svenskt styrkelyfts absolut största talanger – i ordets rätta bemärkelse. 23-årige Robin Sjögren förklarar hur man måste äta och träna för att hålla sig över 160 kilo på vågen, hur han förbereder sig för att kunna vinna SM i klassiskt styrkelyft och hur det kommer sig att Reactive Training System funkar så bra att han idag böjer 375 kilo.

Tävlingarna kommer kunna ses i repris här.

Johannes är en av få som varit gäster i BODY Radio fler än en gång, och var faktiskt den allra första gästen sommaren 2010:

Förutom att bläddra i tidningen och diskutera på forumet kan du nu även lyssna på BODY Magazine! Värdar för BODYs podcast är Alex Danielsson, chefredaktör och Andreas Guiance, skribent. Gäst i det första programmet är Sveriges nya strongmankung, Johannes Årsjö, som satt siktet på att bli World’s Strongest Man.

Mars 2011 var han tillbaks:

Direkt hemkommen från sin succéartade comeback i Finland gästar Johannes Årsjö – Sveriges Starkaste Man – BODY Radio. Hör honom berätta om vägen tillbaka från alla skadorna, om sin tvekamp med Savickas på IceMan GP och om hans kommande planer för säsongen. Dessutom hinner Johannes avslöja den bästa matvaran för att packa på sig vikt. Den finns på Lidl och är, hör och häpna, inte kvarg.

Läs fler nyheter i taggen Johannes Årsjö. Läs mer om SM Klassisk Styrkelyft 2012:

Under SM-veckan i Östersund kommer 3 000 aktiva i stora som små, vanliga som ovanliga idrotter och 20 000 åskådare att vara på plats. Klassisk Styrkelyft avgör vilka som är bäst i Sverige i den nya retrogrenen – endast bälte och handledslindor är tillåtna hjälpmedel (övrig utrustning som böjdräkt, bänktröja, marklyftsdräkt och knälindor är inte tillåtet).

Under nationalsången står publiken och de tävlande vända mot den svenska flaggan.