Stop löking around!

Du måste ta i ordentligt för att få riktiga resultat. Foto: Seth Janson

Du är bra, du är smart! du är dessutom oemotståndligt vacker! nej, jag har inte träffat dig. Och jag har såklart varken pratat med dig eller sett dig. Men jag vill att du hamnar i ett läge där du känner dig upprymd, positiv och trygg.

Du förstår, mitt egentliga ärende är inte lika strömlinjeformat eller tillrättalagt. Jag vill nämligen ifrågasätta din träning. Eller snarare att du själv gör det.

Börja med att svara på frågan: när pushade du dig maximalt i gymmet senast? När gav du allt du hade, och därefter grävde djupt inom dig för att hitta kraft och energi för ett reps till, ett set till, eller kanske ett kilo till?

Om du inte minns så tror jag du är ärlig. om du säger ”i morse” finns det en uppenbar risk att du är lätt förvirrad. om du säger ”alltid” vill jag inte gå så långt att säga att du ljuger. Men jag gissar att näsan din nu är lite längre än igår.

Alla gör vi det. Jag, du, grannar, kompisar, pojk- och flickvänner likaså. Den absoluta majoriteten av det vi kan kalla gymuniversum tillbringar alldeles för mycket tid i gymmet med att bara ”löka” omkring. En del duttar lite här och lite där. Några pratar mer än de tränar. Vissa speglar sig mest, eller kanske raggar efter kramar och andra former av fysisk närhet. Visst, några av oss tror att vi kör på ordentligt. Vi följer våra upprättade scheman, och vi sätter bockar i våra rutor. Men den bistra sanningen är att väldigt få av oss tränar så pass hårt att det ger någon önskvärd effekt.

Kroppen är nämligen en sällsynt smart pryl, primärt byggd för att överleva. Därför har vi utrustats med vissa egenskaper som är avgjort viktigare än andra. Som att hushålla med energi, till exempel. Det innebär att när vi inte är upptagna med att skaffa mat, skydda vår familj eller med att försöka sätta nya avkommor till världen, så vill vi vila. Lata oss. löka, helt enkelt. Att ha stora muskler blir ur detta perspektiv naturligtvis helfel. Muskler kostar ju mer energi i form av syre, vilket kräver ansträngning, och i form av näring, vilket kräver mat.

Därför behöver din kropp hårdare träning än du ger den. Träning som hela tiden utmanar dig. som succesivt flyttar gränserna för vad du klarar av. Som tvingar dina muskler att anpassa sig till ökade krav genom att helt enkelt växa.

Genom att tydligare fokusera på vad du presterar i gymmet, så blir gissningarna också färre. Om du klarade 6 reps på en viss vikt förra passet, så måste den absoluta målsättningen vara att klara 7 den här gången. Inte att komplettera, variera eller på annat sätt komplicera tillvaron.

Förutom en tydligare agenda när du väl är på gymmet, så får du dessutom en helt annan drivkraft. En tydligare mening med det du gör. En som garanterat gör dig både större och starkare.

Dessutom garanterat lökfri.

I dina växande musklers tjänst!

Chefredaktör – BODY

Bild 325839

Redaktören listar: Joviala jobbgrejer (även kallat kuligheter på kneget)

 1. BODY Radio
  Att ha en arbetsuppgift där jag ohejdat får prata strunt med min allra bästa kompis Andreas, och ibland även en gäst eller två, är enormt berikande. I am truly blessed!
 2. ”Världens bästa tidning”
  Nja, vi kanske inte är där riktigt än. Men det är den uttryckta ambition under vilken vi på redaktionen försöker operera varje dag. Och en vacker dag så…
 3. Twitter
  Ett till synes anspråkslöst digitalt litet verktyg med en global hävstång. Är det något socialt medium som kan sjanghaja mig helt, så är Twitter den hetaste kandidaten.
 4. Skriva
  Det var med bokstavsskötsel och ordbruk (som någon mer begåvad än jag uttryckte det) som allt började. Och det kommer alltid att vara det viktigaste. Qwerty FTW!
 5. Möten
  Nej, inte de interna mötena (hur viktiga och produktiva de än är). Istället är det alla möten med nya människor, med läsare, lyssnare (häpp!), och träningssugna. Underbart!