Han var världens starkaste polis: Legenden Thore Wikström är död

Thore Wikström, som bodde i Vasastan i Stockholm, var en äkta kraftkarl som brann för det han gjorde, på alla plan. Ända fram till året före sin död, den 27 augusti 2012, då han stilla insomnade, tränade han tre pass i veckan.

Text: Ove Rytter

Thore var en älskad profil inom styrkelyft, där han vid den modiga åldern av 51 år (1975) deltog vid det tuffa styrkelyft-VM:et i Birmingham och placerade sig som sexa i tungvikten.

Han vann vidare en rad DM- och RM-tävlingar, som han under åren deltog i och har varit svensk rekordhållare i marklyft vid tre tillfällen, med 287,5 kg som bästa tävlingsresultat.

Inom världens poliskårer dominerade han under många år styrkelyftet, där han krönte sin karriär vid World Police & Fire Games i Stockholm 1999, samt 2003 i Barcelona, där han vid båda tillfällena vann. 

Mördare och sabel

Under tiden som polis uppmärksammades Thore bland annat för att ha gripit en mördare på Expressens redaktion och då han var en av de första som låg skjutklara bakom sandsäckar vid det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat i augusti 1973, där förövarna hade låst in gisslan i ett bankvalv.

I sin ungdom patrullerade Thore i ståndkrage och sabel, med signumet stora armar och en obeveklig, men vänlig, blick. 

En stor, stark man

Jag minns mitt första träningspass på Stockholms Friskportklubb i Stockholm i slutet av 70-talet, då gymmet var beläget på Åsögatan (flyttade senare till Repslagargatan). Den bredaxlade Thore stod vid dragmaskinen och tränade tricepspressar med hela magasinet, som gnisslande försökte hålla emot hans enorma tricepsstyrka.

Jag såg aldrig någon – vare sig förr eller senare – göra om samma sak.

Thores största tillgång var nog ändå hans vänlighet, hjälpsamhet och förmåga att skilja på rätt och fel. En stor man, en stark man.

Frid över hans minne.

Fakta & kuriosa

Namn: Thore Wikström

Född: 1925 (blev 87 år gammal)

Död: 27 augusti 2012 

Thore…

  • …gick i pension för tjugoett år sedan, efter 43 år som minst sagt välkänd polis i City, i Farsta och på Södermalm i Stockholm.
  • …fick en kram av Hans Holmér när han tog 190 kilo i bänkpress på Polisens dag i Vasaparken 1975.
  • …klarade 150 kilo i bänkpress på sin pensionsdag
  • …hade bara en och samma bil hela livet. Inköpt 1964.
  • …var med vid en landskamp mot Finland på Medborgarhuset på 70-talet, när hans gode vän och coach Hoa-Hoa Dahlgren i sin iver att peppa maximalt skrek ”Ta i nu gubbjävel!” från läktarplats. Hoa eskorterades då bestämt ut av Södermalmspiketen, som inte förstod den råa humorn två vänner emellan.