Tre finska rekord och ett inofficellt världsrekord!

Kenta, Freddi och Ove. Foto: ÅKK

Tre bänkpressvärldsmästare möttes i herrarnas tungvikt på lördagens SFI-mästerskap: Ove Lehto, Kenneth Sandvik och Fredrik Smulter. Resultatet blev tre finska rekord – Ove satte veteranrekordet, Kenneth norpade Fredriks finska rekord, och Fredrik svarade med att ta tillbaks det – med ett inofficellt världsrekord!

Åland24: Sportmagasinet: SFI-Mästerskapen del1

Sportmagasinet gör nedslag i SFI-mästerskapen i bänkpress, friidrott, cykling och simning, som hölls i helgen.

YLE: Fredrik Smulter mästare och rekordman

Fredrik Smulter från Malax IF lyfte nytt finländskt rekord i styrkelyft under lördagens SFI-mästerskap i Mariehamn. Smulter lyfte i klassen över 120 kilogram resultatet 350,5 kilogram, vilket är inofficiellt världsrekord. Chriso Vuojärvi intervjuar.

Ålands radio och tv: +120 kilo klassen blev en rekordfest

Fredrik Smulter slog inofficiellt världsrekord i bänkpress i +120 kg klassen. Smulter lyfte 350,5 kg och vann med den vikten SFI mästerskapen, och passade på att putsa på det finska rekordet med 5,5 kilo. Lyftet räknas inte som världsrekord på grund av att tävlingen inte är av internationell status.

Ålands Kraftsport: Världsresultat och flera finska rekord på SFIM i bänkpress

Dagens största klass i alla bemärkelsen var +120kg klassen med sju deltagare. Det var upplagt för en intressant kamp i och med att de tre lyftare som tagit hem VM-guldet i tungvikten de senaste tio åren nu ställdes mot varandra, ÅKKs Kenneth ”Kenta” Sandvik och Ove Lehto samt Malas IFs Fredrik ”Freddi” Smulter.

Inför tävlingen så var det Freddi som var något av en favorit i form av regerande världsmästare och innehavare av det finska rekordet på 345 kg.

Hufvudstadsbladet: Smulter bäst i världen

Kenneth Sandvik satte finskt rekord i bänkpress vid SFI-mästerskapen men förlorade det några minuter senare. Då slog Fredrik Smulter till med 350,5 kg!

Fredrik ”Freddi” Smulters träningsjournal

  1. 332,5kg i ett helt OK lyft 3-0 godkänt
  2. 350,5kg tryckte på allt för hårt med vänstern så att högern föll ner lite och då började jag inte böka upp det snett så jag bad passarna ta stången. 
  3. 350,5kg väntade in högern och ett bra lyft. 3-0 godkänt.

Kenneth ”Kenta” Sandvik On-line träningsdagbok: Bänk-SFIM – Silver på pers 345,5 kg

Jag kan inte annat än vara helnöjd med 345,5 vilket är all-time-high för mig. Jag gjorde 345 för 7 år sedan och med 12 kg tyngre kroppsvikt. Då kan jag även konstatera att jag är i mitt livs form efter att ha gjort pers i alla moment under de 4 senaste månaderna.

Ove Lehto on-line träningsdagbok: SFIM Bänkpress

Idag räckte 307,5kg ”bara” till ett brons efter som Kenta och Freddi pressade varandra till dom fantastiska vikterna 345,5kg respektive 350,5kg! Tävlingen blev precis som vi hoppats på när vi som tillsammans tagit VM guldet i tyngsta klassen på bänk VM dom 10senaste åren stod tillsammans på prispallen och vi hade dessutom presterat på topp!