”Ligga lite, kanske?”

Redaktör Danielsson, här i fototagen med en viss Omid Parsa. Foto: Christer Lööv

100 sidor. Varje månad. 12 gånger per år. Det vi gör här i tidningen är i högsta möjliga grad en visuell företeelse. Därför är nästintill varenda sida prydd av vältränade män, och tillika kvinnor. Atleter, som i de flesta fall visar upp sig framför kameran i sitt livs allra bästa form, bara för att ge dig som läsare maximal inspiration för dina egna ansträngningar.

Jag får ibland frågan om hur vi väljer ut våra modeller. Oftast kommer frågan på ett seriöst sätt, vilket då ska leda till någon sorts klarhet, en visshet, eller någon sorts instruktion om hur man går till väga för att själv bli modell. Det finns dock andra, aningen mer insinuerande och rentav gement formulerade frågor. ”Måste man vara polare med er på redaktionen för att få vara med i BODY?”, har förekommit. ”Måste man ligga lite, kanske?”, har också framkastats.

När vi med än mindre illusioner om världen verkligen är snäll och rättvis fnyst färdigt, så kan vi här sammanställa en lista över de tre kriterier som mer än något annat påverkar möjligheterna att vara modell i BODY.

 1. Att man har PRESTERAT, rent tävlingsmässigt. Det är kanske det argument som är enklast att förstå och dessutom förklara. En absolut dominerande majoritet av de som är med i tidningen, oavsett om det gäller profilreportage, träningsartiklar eller som mer anonyma modeller tillhör den yppersta eliten inom sina respektive kategorier.
 2. Att man har en BRA FYSIK och är i bra form. Hur ytligt och nästan cyniskt det än kan låta är det relativt sällan någon som inte är i det närmaste tävlingsform faktiskt förekommer i BODY. Som inspiratör (vilket är modellens främsta uppgift rent redaktionellt) är man helt enkelt intressantare att fästa blicken på om man har en riktigt välbyggd fysik, och om det finns tydliga markeringar lite här och där.
 3. Att man är TILLGÄNGLIG. Många av våra fotograferingar är frukten av en långsiktig planering. Vi vill göra ett reportage om Herr X eller Fru Y, och ser då till att planera in det i god tid. Men långt ifrån alla plåtningar går till så. Ibland uppstår ett mer akut behov av bildlösning, som oftast kräver en modell. Och för att få fram en passande dito med kort varsel tvingas vi vända oss till de vi vet är tillgängliga, och i fotoduglig form. Notera att VET är ett nyckelord här.

 
Vi gör i princip all vår fotografering under den absoluta tävlingssäsongen, vilket är de enda tillfällena när våra atleter är intresserade av att visa sig lättklädda överhuvudtaget (att hitta en kroppsbyggare som vill plåta i juni-juli är i det närmaste omöjligt). Det innebär bråda dagar både innan och efter tävlingarna. Alla vill hinna bli så bra som möjligt till fototillfället – såklart – samtidigt som alla vill återgå till ”normalt” ätande igen så fort det bara går efteråt.

Ibland händer att en tävlande atlet känner sig förbisedd och nästan dissad för att vi aldrig ringer. Ibland bommar vi, trist nog. Ibland hinner vi helt enkelt inte med alla. Ett problem är att vi sällan känner till om någon ska tävla innan det framgår av den officiella anmälningslistan. Och då kan det bli svårt att klämma in alla vi vill föreviga framför kameran.

Med det – det enda du behöver ”ligga” är i. Gnugga på i gymmet och prestera väl när du väl tävlar (om det är ditt mål). Träna dig till en bra och attraktiv fysik och se till att hålla dig i så bra form som möjligt. Var också noga med att berätta för oss att du finns och att du är tillgänglig för fotografering (min mailadress är alex@body.se).

Kanske kan det då bli du som pryder stora delar av en kommande BODY.

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325839

Redaktören listar: Glädjande stunder i höst

 1. SM i Västerås, 6-7 oktober
  Årets SM ser ut att bli en sjudundrande kavalkad i bra fysiker och spännande uppgörelser. Faktiskt mer laddat än på länge.
 2. BODYs SM-fest den 6 oktober
  Och det blir ju inte sämre av att vi ordnar en stor SM-fest med middag på kvällen den 6 oktober. Kom och häng med oss! Köp din biljett nu.
 3. Arnold Classic Europe, 12-14 oktober
  Madrid är platsen för höstens stora internationella event, med starka tävlingar i samtliga klasser. Samtidigt är det VM i Athletic Fitness, med massor av svenskt i startblocken.
 4. Decembercupen i Lund, 1 december
  Skånes egen köttbonanza ångar på. Det brukar vara tätt i bänkraderna, tätt bland tävlande och tätt även i protokollen!
 5. Fitnessfestivalen, 8-9 december
  Ännu en gång Skandinaviens största festival i det vi kallar fitness. Nu större och starkare än någonsin. Lita på att jag hetsar i dörrarna…