En vecka. En stad. Massor av mästare. Falun 22-27 januari.

Under SM-veckan kommer tusentals aktiva i stora som små, vanliga som ovanliga idrotter och tiotusentals åskådare att vara på plats. SM Styrkelyft och Bänkpress avgör vilka som är bäst i Sverige. SM i inomhusrodd avgörs också – av intresse för Athletic Fitness-tävlande? Även motionärer och personer som håller på med andra idrotter kan nämligen delta!

För er som inte kan vara på plats för att se SM Styrkelyft och Bänkpress live i Falun webbsänder förbundet även tävlingarna – sändningarna börjar 15.00 på fredag och 10.00 på lördag. De anmälda till finns nu listade hos Styrkelyftförbundet.

Framöver kommer SM Styrkelyft/Bänkpress att arrangeras under SM-veckan Vinter och SM i Klassisk Styrkelyft/Bänkpress att arrangeras under SM-veckan Sommar.

Styrkelyft.se: Starttider för SM

Nu finns anmälningslistor med gruppindelning till SM i bänkpress och styrkelyft i Falun 25-26/1. Observera att alla bänkpressare tävlar på fredagen och alla styrkelyftklasser går under lördagen.

nwt.se: Björn slog svenskt veteranrekord

SM-veckan i Falun gav Filipstad fina framgångar inom styrkesporten.
Annelie Izindre, som kommer från Filipstad men som tävlar för Karlstad, tog SM-silver i damklassen under 57 kilo, medan Björn Iversen från Filipstad satte nytt veteranrekord när han blev sexa i herrseniorklassen för atleter under 120 kilo.

Dala-demokraten: Dubbla SM-guld till Borlänge AK

Det var i det närmaste medaljregn över Borlänge Atletklubb när SM i bänkpress avgjordes på Lugnet.
Två guld, ett silver och ett brons blev resultatet för klubben.
– Jag vet inte vilket SM-guld i raden detta är, säger de bägge guldmedaljörerna Christian Hedman och Sandra Lönn efter tävlingarna.

MAXstyrka.se: Fredrik Svensson vann SM-guld

Fredrik Svensson vann i dag guld (i klass +120 kg) när SM i bänkpress avgjordes i Falun. Han tog enkelt sina tre lyft på 312,5 kg, 327,5 kg och slutligen det nya svenska rekordet på 333 kg. I morgon har han chans att ta ett till guld när SM i styrkelyft avgörs.

Nerikes Allehanda: Överlägset guld – men långt från pers

Snacka om överlägsen i Sverige. Örebro KK:s bänkpressfenomen Karolina Arvidson var 15,5 kilo från sitt eget svenska rekord – men tog ändå guldet med 30 kilos marginal.

Sundsvalls Tidning: Första guldet till SAK bärgat

Jonas Nordin tog första SM-guldet för Sundsvalls Atletklubb och satte samtidigt nytt svenskt rekord.

nwt.se: Tävlar i SM lättare än någonsin

Om två veckor ska Lars Höglander tävla i styrkelyfts-SM. Han gör det lättare än någonsin. Tidigare gick han i 105-kilosklassen, numera i 93 kilo. En mycket framgångsrik bantning således.
– Jag testade LCHF och det fungerade, konstaterar Lars Höglander. 

Norrbottens-Kuriren: Brages viktiga vägval

Ett halvårs uppehåll på grund av skada och sjukdomar. Nu är Angelica Brage tillbaka – i en ny viktklass.
– Jag känner en extrem tacksamhet, säger styrkelyftaren.

Under vinter-SM-veckan 2012 för drygt ett år sedan avgjordes SM i Klassisk Styrkelyft. I retrogrenen gills endast bälte och handledslindor som hjälpmedel (övrig utrustning som böjdräkt, bänktröja, marklyftsdräkt och knälindor är inte tillåtet).

SVT Sport: Balettdansösen som blev styrkelyftare

SM-veckan inleddes med en presskonferens där de 16 deltagande sporterna berättade om sina respektive tävlingar. Här är ett urval av intervjuerna som livesändes i SVT Play, här styrkelyftaren Mia Liimatainen.

 Är du på plats kan du se specialisterna ro 500, 1 000 och 2 000 meter – eller delta själv! Kristian Sewén och Robert Berg i lag kanske kan utmana Sverige-eliten?

Vi hälsar alla välkomna att deltaga även om man bara rott lite på ett gym – mät dina krafter mot någon annan. Testa något nytt och var med på en roddmaskinstävling!

För er som bara vill testa på en tävling så rekommenderar vi klasserna som heter open, då dessa klasser är till för alla över 19 år. För dessa klasser så behövs det heller inte någon licens. På lördagen är det singellopp där man ror ensam och på söndagen lopp där man tävlar två eller fyra tillsammans.

Vill man ställa upp i någon annan klass förutom openklasserna så går det självklart bra det också, i loppen som heter ”inbjudningslopp” så behövs det ingen licens utan endast någon klubb/ort/gym att ro för, det behöver alltså inte vara en roddklubb.

RF: OS-hjälte i maskin på SM-veckan

Nu har du chansen att slå två flugor i en smäll under SM-veckan. Dels se en folkkär OS-hjälte, och dels stifta bekantskap med en lite udda tävlingsgren. Det handlar om Lassi Karonen och SM i roddmaskin.
– Jag tror publiken kan få det riktigt trevligt i roddhallen på Lugnet. Det blir lite annorlunda och lite spektakulärt med ett gäng maskiner, och en bildskärm där det går att följa de tävlande, säger Karonen.

Läs mer på den officiella hemsidan:

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid, i en och samma stad, genomföra svenska mästerskap i olika idrotter. SM-veckan ska återkomma varje år, vinter och sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige. SM-veckan öka intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang.