Fredrik Smulter fortsätter dominera i RAW-bänkpress

Freddi har vunnit så många medaljer att bara han själv orkar lyfta dem. Foto: Tapani Moisala

Fredrik Smulter satte två finska rekord i +120 kg klassen vid en tävling i Jakobstad denna helg. Smulter lyfte i andra försöket 256 kg, som var en höjning av hans tidigare rekord med 0,5 kg. I tredje lyftet valdes till slut 260,5 kg(!) – vilket kom upp med 2-1 godkänt. I och med det höjde han sitt inofficiella världsrekord i RAW-bänkpress med fem kilo.

Det räknas inte som officiellt världsrekord då tävlingen inte var av internationell status. Läs hela Freddis rapport i hans träningsjournal:

2a lyftet på 256kg blev kanske inte absoluta max men nog f-n kändes det som max. Även här fick jag jobba på att röven skulle sluta leka studsboll, pressandet fick komma i andra hand. 3-0 godkänt. Var väldigt laddad i detta lyft. Och finskt rekord och inofficiellt världsrekord var ett faktum.

3:e lyftet tänkte jag inte alls lyfta men efter lite eftertanke valde jag att gå in på 260,5kg. Planen var att gå med snabb sänkning och tryck på med allt som finns. Nu släppte jag röv-hållar-tankarna. Med den snabba sänkningen kom även det långa stoppet på bröstet och det kändes som om stången sjönk in till ryggraden innan jag fick pressignal. Upp kom stången och 2-1 godkänt. Röven levde apa igenom hela lyftet, men enligt utsago från Strandvall var den i kontakt hela tiden. FR och inoff. WR igen, men framförallt slog jag min idol sedan år 1999 Ove Lehtos tävlingspers på 260kg. Stort för mig iaf. 

Sommaren 2012 var Freddi åter gäst i BODY Radio under rubriken ”Världens bäste bänkare”:

Med lika delar sisu och talang har vår gamle favorit Freddi Smulter återigen tagit sig högst upp på tronen i bänkpressvärlden. Missa inte när monstret från Malax återvänder till BODY Radio för att berätta om den träning som gjort honom starkast av alla – med eller utan tröja!

I BODY 12/2012 förklarade Freddi hur man tränar för att bli världens starkaste bänkpressare! Blir du helårsprenumerant får du tillgång till tidigare digitala utgåvor utan extra kostnad.

Första gången Fredrik Smulter förgyllde BODY Radio var våren 2011

Hertigen av Malax, bänkpressvärldsmästaren Freddi Smulter, tar denna vecka över BODY Radio. Det kanske inte kommer som en chock att det snackas en hel del bänkpress, men Freddi hinner också med att berätta om sin viktnedgång och problemen den ställt till med, om sitt första lyft som 14-åring och om hur det skiljer sig att träna när man har barn och jobbar skift.