Träna Nu! CrossFit – Specialutgåva från BODY Magazine

Robert Stasinski, Chefredaktör Träna Nu! CrossFit

Denna, den fjärde utgåvan av Träna Nu! sedan starten, är helt dedikerad till världens snabbast växande träningsform – CrossFit. En stentuff och högintensiv fitnessport som inte enbart gör dig stark, slank, smidig eller uthållig. Den gör allt detta och lite till.

CrossFit gör dig vältränad, oavsett om du är gammal eller ung, lång eller kort. Är du fortfarande inte övertygad? Gör då ett litet tankeexperiment.

Tänk dig att du hittade en metod för att göra dig mer effektiv i ditt arbete och vardagsliv. En metod som skulle underlätta vardagsaktiviteter som att lyfta och leka med barnen, springa till bussen eller gå upp för trapporna. Tänk dig en metod som gör dig mer nyfiken att lära dig nya saker, träffa nya människor och använda muskler och rörelser som du inte trodde du kunde. Skulle du inte tycka det var värt att ta reda på lite mer och kanske testa den metoden?

Grattis, då behöver du inte leta mer, för detta är vad CrossFit kan ge dig och vi på Träna Nu! vill ge dig allt du behöver veta om CrossFit. Du ska i detta nummer få lära dig hur CrossFit går till, vilka vanliga övningar du ska fokusera på, hur du ska undvika skador i träningen och vilken som är den bästa maten för hårt tränande. Du möter också en av världens bästa CrossFit-atleter, finske Mikko Salo, i en exklusiv intervju där han berättar hur träningen har gjort honom mer ödmjuk som människa och bättre i sitt yrke som brandman. Du möter också några av Sveriges bästa atleter samt världsettan – det fenomenala fysikundret Rich Froning.

Se till att denna utgåva blir starten (eller fortsättningen) på ett livslångt förhållande till hård och varierad träning i alla dess former.

Kör hårt!

Robert Stasinski
Chefredaktör Träna Nu! CrossFit

Den fjärde utgåvan av Träna Nu! (stor CrossFit-special) finns i butik i dag 18 april! Ur innehållet:

 • 10. Gymprylar! Allt det senaste för din träning
  Naturligtvis är det viktigt att även bära sin välpresterande kropp med stil. Träna Nu! har därför samlat ihop lite av de hetaste prylarna just nu, både för ut- och invärtes bruk. Enjoy!
 • 14. Vad är CrossFit? Historien, tävlingarna och utrustningen i CrossFit
  Världens snabbast växande hälsotrend är CrossFit, som på bara några år vuxit från ett lite garage i Santa Cruz till nästan 6 000 gym spridda över hela världen. Det har kallats världens tuffaste och mest effektiva träningsform. Träna Nu! guidar dig igenom denna brännheta fitnessport.
 • 20. 16 CrossFit-övningar: De tuffaste övningarna
  CrossFit handlar om att kunna så många olika typer av rörelser som möjligt. Men vissa grundrörelser återkommer i hundratals olika WOD. Vi går igenom de 16 vanligaste övningarna.
 • 40. Monstret Mikko Salo: Möt finske CrossFit-kungen
  Inom CrossFit är namnet Mikko Salo synonymt med monstruös styrka, uthållighet och explosivitet. Möt vinnaren av CrossFit Games 2009 som i dag tränar hårdare än någonsin. Här ger han en exklusiv intervju med Robert Stasinski för Träna Nu!.
 • 46. CrossFit och skador: Lär dig förebygga de vanligaste skadorna
  Har du gjort dig illa på passet? Kanske har du riktigt ont någonstans och inte vet vad du ska göra åt det? Eller är du klok nog att bara vilja förebygga? Här är i så fall en artikel för dig. Vi lät kiropraktorn och skadeexperten Daniel Andréasson gå igenom några av de vanligast förekommande skadorna.
 • 58. Rich Froning: Världens mest vältränade man
  Rich Froning som också är känd som ”jordens mest vältränade man” följer inget träningsprogram eller speciell diet. Jordnötssmör med sylt och chokladmjölk är några av komponenterna i hans speciella träning. Träna Nu! berättar hur mästaren tränar.
 • 62. Smörgåsar: De bästa smörgåsarna för hårdträning
  Lättlagade, energigivande och uppbyggande. Smörgåsar kan vara guld för dina träningsresultat. Vi bjuder på sex stycken med utmärkt näringsinnehåll!
 • 66. Hur hårt kan man träna? Gränsen mellan skada och toppform
  Får du ofta frågan om hur hårt och ofta du tränar? Säger folk till dig att du går för hårt eller för mesigt, för ofta eller inte tillräckligt intensivt? Vi lät Jacob Gudiol – en av branschens allra mest kunniga – berätta hur det ligger till på riktigt.
 • 72. WOD – hur gör man? Att träna enligt CrossFit-metoden
  WOD – Workout of the day – står för dagens pass inom CrossFit och är en hel vetenskap. Här förklarar vi allt du behöver veta för att komma igång med både tuffa och lättare pass, oavsett din nivå och ålder.
 • 78. Tuffaste WODsen: De hårdaste passen du kan tänka dig
  Vissa WODs är så tuffa att det är en bedrift att klara sig igenom dem med livet i behåll. De kräver styrka, uthållighet och explosivitet och ska inte utföras av motionsutövare. Här är listan över de tuffaste passen du kan tänka dig.
 • 80. Alla Sveriges CrossFit-gym: Lista på Sveriges 55 CrossFit-gym
  År 2009 fanns bara en ”box” i Sverige – CrossFit Stockholm. Vid denna tidnings pressläggning fanns det 55 aktiva CrossFit-boxar i hela Sverige och den siffran ökar snabbt. Här följer en komplett lista över samtliga.

Här återfinner du ett excel-dokument med de nära 1 200 butiker runtom i Sverige som har Träna Nu! CrossFit (sorterat på postnummer). Eller kanske enklast är att titta på kartan nedan. Har du zoomat in och vill komma till normalvyn igen, klicka på ”Butiker med Träna Nu! CrossFit” uppe till vänster.

14. Vad är CrossFit? Historien, tävlingarna och utrustningen i CrossFit

20. 16 CrossFit-övningar: De tuffaste övningarna

40. Monstret Mikko Salo: Möt finske CrossFit-kungen

46. CrossFit och skador: Lär dig förebygga de vanligaste skadorna

58. Rich Froning: Världens mest vältränade man

62. Smörgåsar: De bästa smörgåsarna för hårdträning

66. Hur hårt kan man träna? Gränsen mellan skada och toppform

72. WOD – hur gör man? Att träna enligt CrossFit-metoden

78. Tuffaste WODsen: De hårdaste passen du kan tänka dig

80. Alla Sveriges CrossFit-gym: Lista på Sveriges 55 CrossFit-gym