Viktigt på riktigt

Redaktören menar att styrketräning är tunga grejer. Och viktiga. Foto: Leo Wessman

Jag får ibland frågan om för vem vi egentligen gör tidningen. Frågan kommer nästan alltid från vanliga människor, som vanligtvis inte tränar själva, och som definitivt inte har för vana att bläddra i BODY.

”Måste man tävla för att kunna läsa den?”, brukar det låta. Och svaret är naturligtvis lika enkelt som för oss självklart: Nej, den är till för alla. I alla fall alla som vill. Och med det menar vi vill tillräckligt.

Utan att larva mig så menar jag att styrketräningen är viktig. Givet – i ett större perspektiv är den naturligtvis inte ens en fråga. Totalt ointressant vid sidan av saker som läget i Sydsudan och Syrien. Rent patetisk i relation till växthuseffekter, försurade sjöar och budgetunderskott.

Men sett till vår egen omedelbara verklighet är den väsentlig. Vi kan inte rå på allt tok vi möter. Vi kan ju knappt förstå ens hälften. Men det är rätt troligt att vi med ett 45-minuters pass i ryggen har bättre förutsättningar att hantera både snöstormar, svärmödrar och intoleranta stollar. Och för oss som verkligen vill kunna stå raka i en annars gungande tillvaro, så är styrketräningen alltjämt en ohotad härskare.

”Men det är ju bara bilder på väldigt vältränade där i?”

Ja, så är det. Våra modeller förekommer i tidningen av det enkla skälet att de är förfärligt vältränade, ohyggligt framgångsrika eller rentav obehagligt starka (inte helt sällan allt detta i kombination). Tanken är att man som läsare både ska kunna lära sig något av våra profiler, men också inspireras av dem. Av deras fysiker, deras sätt att kunna leverera och deras oantastliga prestationer. I den bästa av världar önskar vi naturligtvis också att våra läsare förmår överföra dessa intryck till egna förnyande ansträngningar i gymmet.

Man behöver alltså inte bära på en ambition om att tävla för att få full valuta för sin investering i BODY. Man måste bara anse att styrketräning är viktigt. Inte borsta-tänderna-viktigt. Inte innebandy-två-gånger-i-veckan-med-jobbarpolarna-viktigt.

Utan viktigt.

Viktigt på riktigt.

I dina växande musklers tjänst

Bild 325839 

Redaktören listar: Att se fram emot under 2014

 1. Vårsäsongen
  Massor av massagodis väntar oss byggarfans i vår. Det genomförs då tävlingar runtom i Skandinavien, i Alingsås, Malmö, och i Stockholm två gånger om.
 2. Golfen
  Denna tveeggade jordbrukssyssla har fått stå på vänt ett tag nu men i år ska nya tag tas. Birdies blandas med bråck, förmodligen.
 3. Sonens examen
  När arvtagaren ska iklä sig vit hatt och småslirig sjunga Avicii-låtar på ett vingligt lastbilsflak vaknar lejonfarsan till under lika delar stolthet och ångest.
 4. Mr Olympia
  Tävlingen arrangeras i år för 50:e gången, och var ska sleven vara om inte i grytan? Las Vegas, here we come!
 5. SM
  Alltid en höjdpunkt, alltid. Redan nu känns det dessutom extra intressant.