Sveriges nya magasin om CrossFit: Träna Nu!

Robert Stasinski, Chefredaktör Träna Nu! CrossFit

Förstör CrossFit världen?” löd en rubrik i en stor amerikansk träningstidning för en kort tid sedan. Varje vecka skrivs det spaltmeter om denna fitnessport: ”CrossFit är farligt och består av en grupp extremister som äter konstigt och tränar så hårt att de nästan svimmar”.

Detta är i dag ganska normala åsikter i media och hos allmänheten. CrossFit väcker känslor främst för att träningen ger så extrema resultat, och för att så många människor upplever högre livskvalitet. Det är provocerande effektivt.

Det som retar kritikerna allra mest är att det inte finns några genvägar – det enda som ger framgång inom CrossFit (och annan träning) är stenhårt, smart och disciplinerat arbete. Träningsbranschen har länge matat oss med idén om enkla och snabba genvägar till superkroppen, så när CrossFit dyker upp och förkunnar att det inte finns några, är det klart att en massa folk blir arga.

Det tål verkligen att understrykas att det finns mycket kvar att lära för oss som älskar CrossFit. Att träna en ständigt varierande, intensiv och funktionell träningsform kräver kunskap, teknik och tålamod, inte bara blodiga händer och kompressionsstrumpor. De flesta av de övningar som ingår i CrossFit kommer ju från gymnastik, friidrott, tyngdlyftning, simning och styrkelyft. Ganska tuffa idrotter var för sig. Lägg därtill att sporten bara funnits i Sverige i knappt fem år och fram träder en explosivt medryckande sport som i sina bästa dagar ödmjukt söker kunskap från alla håll och kanter. Men vissa gånger beter sig CrossFit-företrädare arrogant och nästan världsfrånvänt, eftersom de menar sig ha hittat träningens Utopia.

I årets första nummer av Träna Nu! försöker vi se bortom den första vågen av hajp runt CrossFit för att ställa mer fördjupande frågor om träning, tävling, kost och skador. Hur ska vi tänka när CrossFit är på väg att bli både en professionell sport och samtidigt en sorts vardagsmotion? Kanske är det till och med så att CrossFit inte ÄR till för allt och alla? Dessa frågor och många fler försöker vi svara på i detta nummer.

Välkommen!

Robert Stasinski
Chefredaktör Träna Nu! CrossFit

Årets första utgåva av Träna Nu! CrossFit finns i butik nära dig tisdag 28 januari! Ur innehållet:

 • 10. Prylar: Allt det senaste för din träning
  Rätt sak på rätt plats. Här är några av vårens hetaste tillbehör till din träning.
 • 12. Sveriges bästa atleter: Vi träffar CrossFit-eliten
  I Sverige finns några av Europas bästa atleter inom CrossFit och intresset för tävling växer lavinartat. Vi möter sex av de främsta som berättar om den stenhårda vägen till toppen.
 • 22. Muscle-up: Lär dig kungen av CrossFit-övningar
  Muscle-ups är Rolls Roycen bland CrossFit-övningar som kräver enorm överkroppsstyrka. Övningen kräver även god teknik och kroppskontroll. Här går vi igenom hur du ska lyckas med en av de viktigaste rörelserna inom CrossFit.
 • 26. Rhabdo: Bör du vara rädd? Är du i riskgruppen?
  Rhabdo är en av de svarta molnen på den strålande himlen av CrossFit. Vissar individer drabbas av detta sjukdomstillstånd under hård träning eller tävling vilket bokstavligen dränerar kroppen på muskelmassa. Vad är egentligen Rhabdo och bör vi vara rädda för det? Jacob Gudiol klargör.
 • 33. 9 största rookiemisstagen: Så undviker du dem!
  Vissa misstag är näst intill universella och kan kännas igen av de flesta – motionärer liksom elitutövare. Här samlar vi nio vanliga misstag och hur du kan tänka för att åtgärda dem.
 • 40. Hårdast av de hårda: Vi träffar flintamadamen Samantha Briggs
  Förra året sopade Sam Briggs mattan med världseliten och dominerade samtliga tävlingar i CrossFit Games. Vem är detta fysmonster som alla nu förväntar sig ska försvara sina segrar under 2014 års säsong? Träna Nu! har mött henne.
 • 44. Core-träning: Inget för veklingar
  Det finns en muskelgrupp som antigen kan höja eller sänka all din träning – coremuskulaturen. Vi presenterar de bästa coreövningarna och tipsen för att du ska bli en bättre atlet.
 • 50. CrossFit – elitträning eller motion? Hur påverkar tävlingarna synen på CrossFit?
  CrossFit är en av världens snabbast växande träningsformer, men det är tävlingarna som lockar den stora publiken och sprider CrossFit världen över. Hur påverkar tävlingarna alla som bara vill träna för nöje och hälsa? Tre av Sveriges mest kunniga coacher inom CrossFit reder ut begreppen.
 • 60. Lista på tävlingar: När gör du debuten?
  Tävlingar inom CrossFit var tidigt en av de viktigaste mötesplatserna där atleter och motionärer kunde mingla med varandra och med en nyfiken publik. Här är en lista på några av de tävlingar som anordnas under 2014.
 • 63. 3 svenska freak: Tuffare än de flesta
  CrossFit drar till sig allt fler superstarka atleter från både kampsport, styrkelyft och tyngdlyftning. Vi träffar tre av de starkaste gorillorna som representerat Sverige i CrossFit-tävlingar utomlands.
 • 72: Mumsa på! Bra mat för optimal återhämtning
  Nog är träningen A och O för dina fysiska resultat. Men utan rätt bränsle i tanken får du varken optimal ork eller återhämtning. Vi bjuder därför på fem recept som hjälper dig att nå dina mål!
 • 76. Hur ska du äta? Unik paneldiskussion
  CrossFit-rörelsen har sedan 90-talet understrukit vikten av att minimera kolhydrater i kosten. Men kan kroppen fungera bra under hård påfrestning när kolhydrater saknas? Vi har talat med Jonas Bergqvist och Jacob Gudiol, experter på kost och träning om hur det verkligen ligger till.

Här återfinner du ett excel-dokument med de över 1200 butiker runtom i Sverige som har Träna Nu! CrossFit 1/2014 (sorterat på postnummer):

10. Prylar: Allt det senaste för din träning

12. Sveriges bästa atleter: Vi träffar CrossFit-eliten

22: Muscle-up: Lär dig kungen av CrossFit-övningar

26. Rhabdo: Bör du vara rädd? Är du i riskgruppen?

33: 9 största rookiemisstagen: Så undviker du dem!

40. Hårdast av de hårda: Vi träffar flintamadamen Samantha Briggs

44. Core-träning: Inget för veklingar

50. CrossFit – elitträning eller motion? Hur påverkar tävlingarna synen på CrossFit?

60. Lista på tävlingar: När gör du debuten?

63. 3 svenska freak: Tuffare än de flesta

72: Mumsa på! Bra mat för optimal återhämtning

76. Hur ska du äta? Unik paneldiskussion