Träna Nu! CrossFit i butik på tisdag!

Robert Stasinski,
chefredaktör Träna Nu! CrossFit

För oss som dedikerar vår träning åt CrossFit – ständigt varierande, funktionella rörelser utförda under hög intensitet – är känslor av glädje och rädsla två sidor av samma mynt.

Att lära sig något nytt, att få utmana sig själv med något som man tidigare inte klarat av, kommer alltid kräva mycket av en själv, men det kommer en minst lika stor belöning för den som orkar. Att möta sina rädslor och svagheter här och nu kräver mod, nyfikenhet och god självkännedom.

CrossFit verkar i somligas ögon knappast vara något mer än en tillfällig trend eller en samling övningar som de flesta redan kört i decennier. Enligt vissa kritiker är det rent av bara ett nytt namn på gammal hederlig cirkelträning. Jag menar att nej, det är absolut inte cirkelträning och nej, detta har aldrig funnits förut i historien, hur mycket det än hävdas på nätet eller i omklädningsrummet på SATS. CrossFit erbjuder något som träningsbranschen inte erbjuder någon annanstans – att alltid tvingas utmana sig själv i grunden.

Det unika med CrossFit är inte att det innehåller armhävningar, marklyft eller rodd – övningar som många redan känner igen. Det fantastiska med denna träningsform är istället att du ständigt tvingas till att tackla pass, övningar eller rörelser som är helt okända för dig sedan tidigare. CrossFit rymmer alltså potential att få dig att ständigt utforska och vara öppen för färdigheter du inte trodde du hade, som du kanske hela livet undvikit.

I förlängningen tränas du i att inte bara vara ödmjuk inför nya redskap och övningar, utan även nya människor och nya sätt att tänka. Du lär dig ödmjukhet, tolerans och empati.

I detta nummer av Träna Nu! möter vi Chloie Jönsson, en CrossFit-atlet som just nu kämpar i stark motvind på grund av vem hon är, snarare än för vad hon presterat – diskriminering. Hon tillåts som transperson inte i dag att delta i CrossFit Games som kvinna för att CrossFit, Inc. menar att hon har fördelar då hon föddes som man. Skulle hon vara intresserad av att bli MMA-atlet eller delta i OS finns inga hinder, men inom CrossFit förvägras hon sin lagliga rätt att inte bara leva och arbeta som kvinna, utan att få tävla som kvinna också.

Chloie är bara en i raden av sexuella och kulturella minoriteter som diskrimineras utifrån okunskap och rädsla för det okända. I dagens tidevarv är ödmjukhet, tolerans och förmågan att lyssna på andra inte bara goda egenskaper, utan helt nödvändiga för att skapa ett klimat där alla kan rymmas. Fitnessvärlden måste alltid hålla dörrarna öppna för nya sätt att leva och tänka. Detta nummer hoppas jag ska bli ett litet steg på vägen mot en mer tolerant fitnessvärld. Hoppas du som läsare känner dig välkommen.

Årets tredje utgåva av Träna Nu! CrossFit finns i butik nära dig på tisdag. Ur innehållet:

 • 10. Nyheter: Notiser från CrossFit-världen
 • 12. Forskningsnytt: Den senaste forskningen inom fitness
 • 14. Prylar: Allt det senaste för din träning
  Rätt sak på rätt plats. Här är några av höstens hetaste tillbehör till din träning.
 • 16. CrossFit Games: Allt om världens största tävling
  CrossFit Games är den absolut största och viktigaste händelsen för varje dedikerad och vältränad CrossFit-nörd. Vi tar tempen på årets upplaga av tävlingen som avgjort vilken man, kvinna och lag som enligt grundaren Greg Glassman legitimt kan kalla sig ”världens mest vältränade”.
 • 22. Möt Chloie Jönsson: Hon står upp mot diskriminering i CrossFit
  Hon blev kändis över en natt när hon genom en mångmiljonstämning utmanade ett mäktigt företag. Hennes mål är att CrossFit, Inc. slutar diskriminera transpersoner som uppfyller alla internationellt uppställda krav för tävlande. Träna Nu! mötte Chloie Jönsson i Stockholm för att tala om hormoner, fördomar och träningsvolym.
 • 28. Hjälpmedel för maximal prestation: Den nödvändiga utrustningen inom CrossFit
  Det finns hundratals hjälpmedel för den som vill förbättra sina resultat inom CrossFit. Vilka är egentligen värda att köpa och ger det där lilla extra man kan under en stenhård WOD? Här listar vi den mest nödvändiga utrustningen.
 • 30. Uthållighetsträning 2.0: Radikala idéer från Brian MacKenzie
  En av de mest radikala idéerna om uthållighet och kondition kommer från en triathlet: spring mindre och lyft mer. Träna Nu! pratar med Brian MacKenzie, en av de mest inflytelserika CrossFit-coacherna i världen, om hur du kan gå från korta CrossFit-pass till maratonlopp på nolltid.
 • 34. Grid vs. CrossFit: Den nya superligan utmanar CrossFit
  NPGL är den nya proffsligan i CrossFit som efter premiären i augusti visat sig vara en stark utmanare till CrossFit Games. Vad är det som skiljer CrossFit från uppstickaren ”Grid” och hur kommer konkurrensen mellan dessa tävlingar se ut framöver? Träna Nu:s redaktör Robert Stasinski gör en första analys.
 • 38. Den livsviktiga coachen: Bakom varje framgångsrik atlet…
  För att lyckas i en sport behövs en dedikerad atlet men också en skicklig coach. CrossFit är inget undantag. Vi talar med några av världens främsta coacher om träning, programmering och coachens betydelse för framgång.
 • 40. Protein för styrka: En djupdykning i proteinintagets betydelse
  Att protein är centralt för människokroppens funktion och specifikt vid hård träning vet troligen de flesta, men vet du egentligen varför du häller i dig ett par proteindrinkar direkt efter passet? Behöver du verkligen fortsätta med det? Jacob Gudiol djupdyker i vetenskapen om proteinintagets betydelse för hälsa och träning.
 • 44. Mest protein för pengarna: 10 proteinkällor passar din plånbok
  Är din budget lika hård som din träning? Lugn, det går att hitta bra protein till bra priser. Vi har sammanställt tio proteinkällor som, med rätt val, passar de flesta plånböcker!
 • 48. Mobilitetspecial: Bättre atlet med mobilitet och självmassage
  Få saker är så heliga inom CrossFit som rörlighetsträning och självmassage. Här visar vi varför och hur du blir starkare, smidigare och friskare genom att bli mer rörlig och fokusera på kroppens inre skyddssystem.
 • 56. Vegetarisk muskelmat: 5 proteinrika och energigivande recept
  Att äta vegetariskt är långt ifrån likställt med blaskig potatissoppa. Här bjuder vi på fem proteinrika och energigivande recept!
 • 60. Vältränad litteratur: Höstens bästa böcker för din utveckling
  Vill du utvecklas som atlet och människa måste du ständigt lära dig nya saker. Vi listar här höstens bästa böcker för alla de som spenderar alldeles för mycket tid framför bloggar, twitter och instagram.
 • 62. 30 woddar: De bästa du kan köra utan utrustning
  Släng bort alla ursäkter om brist på utrustning, rätt sorts kläder eller för lång väg till gymmet. Här följer 30 stenhårda woddar som du kan testa varsomhelst, närsomhelst. Ingen utrustning behövs, bara du och din kropp. 3-2-1-Kör!