Fitnessgalan i Globen sanktionerad

Svenska Kroppskulturförbundet meddelade precis att vårens tävlingsäsong utökas med en tävling till – detta då tävlingarna under Fitnessgalan i Globen 9–10 maj nu erhållit sanktion!

Detta var en oväntad utveckling, men välkommen. Från SKKF.org:

Denna tävling har under 2014 arrangerats utanför SKKF/IFBB som ett fristående arrangemang. Då bägge parters huvudsakliga mål är att sprida en livsstil med fitness och hälsa är det naturligt att samverkan successivt växt fram och vi välkomnar nu Fitnessgalan och dess arrangör till vår fitnessfamilj.

Från Fitnessgalan:

Härliga nyheter: Fitnessgalan’s Nordic Grand Prix har tidigare arrangerats utan sanktion, och tävlande har varken behövt förening eller förbund bakom sig, men idag kan vi avslöja att årets upplaga av tävlingen i Globen sanktioneras av SKKF/IFBB. För tävlande betyder det friktionsfritt deltagande på vårens stora tävling.

I och med att förbundet välkomnar Fitnessgalan och dess arrangör till fitnessfamiljen beräknas deltagarlistan växa så se till anmäla er i tid då vi reserverar oss för att stänga anmälningen innan den sista anmälningsdagen.

Tävlingar i alla discipliner kommer att avhållas under helgen.

Lördag

  • Bikini Fitness
  • Men’s Physique
  • Bodybuilding herrar
  • Women’s Physique 

Söndag

  • Athletic Fitness
  • Body Fitness
  • Classic Bodybuilding

Vi ställde några frågor till Per Sundström, ordförande i Svenska Kroppskulturförbundet:

Vad betyder att en tävling är sanktionerad?
– Sanktionerad av SKKF betyder att tävlingen är kvalitetsstämplad. Erfarna domare och ledning med lång erfarenhet kommer genomföra tävlingen efter IFBB:s regelverk vad beträffar bedömning, grenar, tidsschema och slutligt genomförande av tävlingen. Detta är en stor trygghet för tävlande och även publik att veta precis vad som komma skall och inga överraskningar mellan olika tävlingar.

Kvalar tävlande på Fitnessgalan till Svenska Mästerskapen?
– Deltagare som genomför tävlingen får ställa upp på SM.

Hur har denna återkomst till IFBB/SKKF-familjen åstadkommits?
– I grund och botten att vi värnar om bodybuilding och fitness och vi vill att den livsstilen når ut till fler och fler. Och tillsammans genom samverkan stärker vi våra sporter ytterligare i Sverige. Se bakåt 15 år och se var fitness är i dag. En helt fantastisk utveckling och om 15 år kommer våra grenar finnas på OS.

Har tävlade visat intresse för att se fler tävlingstillfällen?
– Från vissa håll, men atleter tenderar att köra höst eller vår och med dagens schema finns tävlingstillfälle för alla.

Finns nog intresse från tävlande för att fylla två tävlingar på samma ort på varandra följande helger? (Tyngre Classic arrangeras i Solnahallen helgen innan Fitnessgalan i Globen)
– Det finns ett visst tryck. Dock har lokal varit bokad länge för Fitnessgalan och därför föll det sig så här nu när tävlingen sanktionerades. Jag är tämligen säker på att det blir många tävlande på båda evenemang och att de bägge kommer dra nytta av varandra. 

Utbudet på svensk mark under 2015 består således av följande elva (11!) tävlingstillfället: