Ät mer, rör dig mindre

Foto: Seth Janson

Chefredaktören efter att han utmanat kroppens gränser.

Nej, du läste inte fel. Eller så gjorde du det och fick den vanliga frasen ”ät mindre och rör dig mer” framför ögonen. Vi har ju hört detta mantra upprepas sedan barnsben, det har pumpats in i våra skallar som om vi fötts med en överviktig arvsynd: Vi rör oss för lite och äter för mycket. Enligt WHO var 42 miljoner barn under fem år kraftigt överviktiga 2013, så onekligen gör vi något fel redan från unga år.

Sedan fortsätter det; vi jobbar stillasittande, vi äter och sover stillasittande och på fritiden är det många av oss som hittar något lugnt och skönt att fördriva tiden med. Självklart stillasittande. Vi behöver en hälsorevolution för att vända trenden.

Men jag, med risk för att sticka ut min tunna haka alltför mycket, vill argumentera för en revolution, men inte den som de flesta tror. Min idé kan sammanfattas med den lilla frasen: ”ät bättre, rör dig smartare”, eller kanske snarare ”ät mer, rör dig mindre”. Låter galet?

Det är få förunnat att kunna ägna en stor del av dagen åt träning och kost, speciellt om du ska hinna sova, jobba och umgås med familj och vänner. Det som kommer att skilja agnarna från vetet är inte huruvida du tränar en eller två timmar om dagen, utan hur smart du tränar., när du väl är på plats. Detta är min poäng.

Jag umgås med väldigt många träningsfreaks och atleter inom olika sporter, personer som knappast kan hålla sig från två, tre grispass per dag. Det låter ju såklart stentufft, men brutal styrketräning är inget kroppen klarar under särskilt lång tid. Den reagerar med inflammationer, bråck, kramper och stressfrakturer. Hög träningsvolym behövs väldigt sällan för goda resultat, det behövs bara rätt kost och rätt träning för just Dig. Tre djävulska timmar på gymmet eller 45 minuter, inget är per definition bättre eller sämre. Frågan du hela tiden bör ställa dig som du förmodligen inte gör är: Kan jag träna smartare?

I detta nummer talar vi med supercoachen Neil Hill som bland annat tränat Flex Lewis till tre 212 Olympia Showdown-titlar. Neil har efter många års egna skador utvecklat ett program med mindre fokus på att bara kötta och mer på att hitta smarta sätt att jobba med hormonell och metabol balans. Träna mindre men smartare så kommer resultaten och som en bonus även hälsan, menar han. Neil berättade under vårt möte att han var säker på att Flex Lewis aldrig skulle fortsätta om han trodde att byggningen förkortade livet för honom. Hälsan var central för mästaren, menade coachen. 

Ett sånt tänk låter i mina öron som verkligt radikalt – alltså att lyfta tungt för kung Arnold och fosterland, men bara om kroppen är redo, inte för att det står i något fyra år gammalt Excel-dokument. Träna inte bara hårt och tungt, träna hårt, tungt och smart.

Tänk samma sak i köket. Här är det många som slentrianmässigt drar ned på kalorierna för mycket, vilket riskerar att leda till trötta träningspass, dålig återhämtning och skador. Ät mat, för böveln, och ät mycket. Med små förbättringar av matens kvalitet och dina vanor kan du fortfarande njuta av att träna, äta och sova, utan ständig brist på energi. Och hålla formen. Jag behöver väl inte påminna om att det är tiden utanför gymmet som musklerna växer?

Så se nu till att 2015 fortsätter vara det där året av förändringar du länge velat göra. Kanske är du en av dem som behöver röra på dig mycket mer, kanske behöver du först och främst fixa ett gymkort, sneakers och en proteinshaker? Isåfall säger jag grattis, BODY finns alltid där för dig för motivation, tips och träningsupplägg. Kör hårt!

Men chansen finns att du är en av dem som inte vet exakt ifall allt det arbete du redan lägger på gymmet är optimalt för dig eller inte. Kanske ska du återhämta kroppen ännu mer än du brukar för att komma vidare. Ta en dag ledigt, alltså. Och om du väl gör det, släng in ett extra cheatmeal och njut rejält. I BODY denna månad hittar du recept både på ren muskelmat och ett snaskigt cheatmeal, med extra allt. 

Men det vill jag bara önska lycka till och välkommen till BODY #4/2015! 

Robert Stasinski
Chefredaktör

 

Redaktören listar: 5 saker att se fram emot

 1. Äggens högtid
  Under påskhelgen kan vi alla mumsa ägg ostört i en vecka utan att väcka uppmärksamhet för de proteinfreaks vi är.
 2. Tävlingstajm
  Swedish Grand Prix och Battle of Scandinavia är på gång! Blir sjukt spännande att se vilka atleter som spenderat sin tid smartast på och utanför gymmet.
 3. Dagisdags = lyftardags 
  När junior snart börjar på dagis hinner pappa chefredaktör oftare till gymmet. Håll rent på lyftarplattformen för snart flyttar jag in för gott!
 4. Fitnesstekniken
  På CeBit, CES och Mobile World Congress presenterades nyligen helt galna fitnessprodukter för framtiden. Kroppsfett, pulsmäting och kaloriräknare är bara början. Nu kommer de riktigt tunga techgrejerna. 
 5. Kardiobonanza
  När man nu kan cykla till jobbet eller ut och  jogga behöver man inte ta sig upp för 05.30-promenixen. Guld för morgontrötta.