Förbud ska minska e-sportsdopning

Droger, mediciner och diverse preparat används flitigt i vissa e-sportskretsar för att förbättra resultaten, och dopning är en realitet också inom den elektroniska sporten. I juli sa CS-proffset Kory ”Semphis” Friesen att ”alla tar Adderall”, vilket snabbt fick ESL att utlova krafttag mot problemet.

Nu redogör organisationen för vilken policy som gäller, samt vilka mediciner och andra substanser som är förbjudna. Syftet är – förstås – rättvist och rent spel för alla deltagare, men också att stärka e-sportens status. 

Bland de förbjudna preparaten finns bland annat antidepressiva och smärtstillande mediciner, opiater, amfetamin, heroin och steroider, skriver VG247.com. Marijuana, däremot, är enbart förbjudet under turneringarna. Den som har medicinska skäl att använda något av de förbjudna preparaten kan få undantag genom att visa läkarintyg.

Deltagarna testas med salivprover, vilket ESL förklarar är det mest passande sättet att genomföra testerna. Straffet för den som åker dit sträcker sig från frysta vinstpengar och poäng till upp till två års avstängning.