Två effektiva träningspass i veckan?

träningspass effektiv bristvara resultat kondition konditionsträning styrketräning gymträning

Planering är både A och O när man har brist på tid. Foto: Seth Janson

Ulrika frågade: ”Jag är en ensamstående mamma, så tid för träning är en bristvara. En bra vecka får jag till två träningspass. Hur får jag då bästa resultat för hela kroppen? Jag brukar variera mellan gymträning, funktionell träning och konditionsträning som step. Att träna hemma blir inte av.”

När tid är en bristvara, som i ditt fall, är planering extra viktigt. Så försök i första hand att i god tid i förväg planera för när du kan förlägga dina träningspass och vad du då ska träna, så att det blir så effektiva pass som möjligt när det väl blir av.

Nu vet jag inte exakt vad dina mål med träningen är, om det är att utveckla muskelmassa, bli tightare, rörligare och smidigare eller bara bli allmänt grundtränad? Men med två pass i veckan så antar jag att det är det sistnämnda som känns mest aktuellt just nu.

Om så är fallet skulle jag försöka effektivisera passen med både styrketräning och konditionsträning. Starta dina träningspass med 30-40 minuters styrketräning för halva kroppen. Utför superset, men ändå med rätt tunga vikter för att effektivisera din träning och hålla träningstiden inom rimliga gränser. Nästkommande träningspass tränar du resten av kroppen.

Efter styrketräningen lägger du till 30 minuters konditionsträning. Variera din konditionsträning genom olika träningstyper, intervaller och intensitet. Se även till att variera dina styrkeövningar så att kroppen alltid får något nytt att arbeta med.

Passen kan komma att bli något längre än vad som kanske är optimalt. Men detta är ändå oftast det bästa alternativet då man bara har ett par enstaka tillfällen per vecka att ta sig till gymmet.

Uppvärmning innan och stretch efter passet är givet.

BODYs frågeskribent Helene Ahlson svarar i varje utgåva på läsarfrågor om fitness.

Helene är dessutom personlig tränare, kostrådgivare, Gladiator och arrangerar träningsresor utomlands. Hon håller eventklasser, är skribent och föreläser inom träning, fitness och hälsa. Dessutom är hon Design- & marknadsassistent på deltid på Swedish Fitness, har tävlingsteamet ”Team Forever Fit by Better Bodies”, TFFBB, samt tävlar själv i Bodyfitness både i Sverige & internationellt samt ingår i Better Bodies Athlete Team.