Man blir inte stel av styrketräning!

stel orörlig styrketräning muskler stretching rörelseträning obalans stelhet funktion balans

Du får rörelseträning på köpet om du styrketränar med fullt rörelseutslag. Foto: Seth Janson

Peppe frågar: ”När jag ser muskulösa killar på gymmet får jag uppfattningen att de verkar aningen stela och orörliga. Min fråga är om styrketräning gör musklerna stela? Och ska man i så fall stretcha för att förebygga detta? Jag vill ju gärna ha mer muskelmassa, men inte på bekostnad av minskad rörlighet.”

Att styrketräning skulle göra musklerna stela är en gammal träningsmyt. Se på en kille som Kai Greene till exempel. Han är enormt muskulös, men kan göra makalösa rörelser med kroppen, som de flesta normala människor aldrig kommer i närheten av. Så att stora muskler per automatik skulle ge stela muskler är en myt. ”Man blir bra på det man tränar” brukar det heta, och jag tycker det stämmer bra in även på styrketräning. 

Om man är noga med att använda fulla rörelseutslag när man styrketränar får man rörelseträningen på köpet. Självklart krävs det extra rörelseträning och stretching om du vill ner i split eller spagat. Men pratar vi om vanlig funktionell rörlighet som du har nytta av i vardagen så anser jag att styrketräning mycket väl har en rörelsefrämjande funktion. 

En vanlig förväxling är också att man blandar ihop muskelstelhet med muskulär obalans. Om en person är extremt stel är det inte alltid så att det beror på bristande stretching. Stelhet kan i vissa fall vara en indirekt följd av överaktivering.

Ta hamstrings som exempel. En till synes stel och kort hamstringsmuskulatur kan vara ett resultat av nedsatt funktion i sätet. Sätesmuskulaturen (gluteus maximus), har som primär funktion att sträcka höften, till exempel när vi går i en trappa eller upp för en backe. Om sätesmusklerna inte fungerar optimalt tvingas hamstringsmuskulaturen kopplas in som sekundär höftsträckare. Om den muskulära obalansen kvarstår över tid byggs en allt högre spänningsgrad upp i hamstrings som resulterar i stelhet och kort muskulatur. 

Vid den här typen av problem hjälper det sällan att bara stretcha hamstrings, eftersom problematiken uppstått på grund av nedsatt aktivering och funktion av sätet. Först när sätesmusklerna börjar fungera optimalt kommer ansträngningen i hamstrings minska och muskelstelheten försvinna. Den här principen gäller för flertalet muskler i kroppen och är en vanlig orsak till att muskelstelhet utvecklas som en följd av kompensatoriskt rörelsemönster. 

Så vill man motverka muskelstelhet i sin styrketräning är det lika viktigt att eftersträva muskulär balans som att ta ut fulla rörelser när man tränar.

BODYs frågeskribent Daniel Andréasson svarar i varje utgåva på läsarfrågor om rehabilitering och träning.

Daniel är leg. kiropraktor och lic. personlig tränare. Han har arbetat med träning, rehabilitering och hälsa i 16 år, och är specialiserad på manuell medicin, idrottsmedicin och träningslära. Daniel driver också det egna företaget Spinal Balans, som hjälper allt från elitidrottare till motionärer med träning, rehabilitering, kostrådgivning och kiropraktisk behandling. Följ honom på instagram @daniel.andreasson.

Notera att svaren endast är allmänna rekommendationer. För diagnostisering krävs personlig kontakt med legitimerad idrottsmedicinskt utbildad vårdgivare.