Kvinnan bakom glittret på scenen

bikini solna akk skrädderi & design bodyfitness fitness bikini fitness

Anita vid sin butik i Solna. Foto: Linnea Enstedt

Allt började för 17 år sedan då Madeleine Age skulle tävla i bodyfitness för första gången och vände sig till Anita för hjälp att sy upp hennes tävlingsdräkter. Anita som hade stor erfarenhet av att sy upp tävlingsdräkter för gymnastik och skridskoåkning var inte sen att tacka ja och ”på den vägen är det”.

  • Namn: Anita Karlsson Korpinen
  • Bakgrund: Sömmerska sedan 1999. Sydde mest konståknings- och dansdräkter. 
  • Studio: AKK Skrädderi & Design, Näckrosvägen 27, Solna. 
  • Hemsida: www.skradderiodesign.com

Anita skapar drygt 150 bikinis per år, ett antal som dessutom ökar för varje tävlingssäsong. Numera syr Anita tävlingsdräkter året om till både killar och tjejer. 

Vad är det som lockar med fitness?

– Jag gillar utmaningar! Samtidigt tycker jag att det är kul att träffa alla fantastiska atleter. Jag försöker även att sätta in mig i allt som rör fitnessvärlden, såsom regelverk och dylikt, det är viktigt för mig att vara påläst. 

Hemligheten bakom raggsockorna?

– Jag lärde min mor att sticka, och efter detta fick vi alla i familjen kopiösa mängder sockor. Eftersom mina kunder ofta är lättklädda och frusna så tänkte jag att ett par raggsockor skulle sitta fint. Alla tävlande får därför med sig ett par raggsockor med sin färdiga tävlingsdräkt!

Mest glittrande bikini vinner?

– Många vill gärna ha samma färg på sin bikini som andra tävlande som vunnit. Dock ser jag till att i samråd med atleten välja ut en färg som passar för varje enskild individ. Hårfärg och hudton spelar in för att bestämma vilken färg som gör att man sticker ut på scenen på ett bra sätt. 

Anita understryker att det inte är den med mest glittrande bikinin som vinner, det viktiga är att bikinin sitter bra och ramar in kroppen, som en tavelram. 

Så går det till – från val av färg till färdig bikini

  • Träff 1: 3–4 månader innan tävling. Här möts atleten och Anita och ser att allt känns bra dem emellan och man kommer överens om ett samarbete. Det är viktigt för Anita att atleten känner sig trygg och har tillit. Här väljs färg och tyg till bikinin ut i samråd med Anita, samt grovmått tas.
  • Träff 2: 2 månader innan tävling. Första provet! En grovmall har gjorts och ytterligare justeringar görs.  
  • Träff 3: 3 veckor innan tävling, ytterligare justeringar gällande passform och utseende, connectors och val av eventuell utsmyckning planeras. 
  • Träff 4: 3–4 dagar innan tävling. Några sista justeringar sedan får man med sig sin bikini + ett par raggsockor! Man kan även köpa tävlingsgodkända skor, bikinilim, och smycken hos Anita.

Anitas krypin. Foto: Linnea Enstedt

Färgglatt handarbete. Foto: Linnea Enstedt

Bikini in progress! Foto: Linnea Enstedt

Proportionerna är viktiga. Foto: Linnea Enstedt

Varje atlet får en egen plan. Foto: Linnea Enstedt

Brett utbud – connectors i alla möjliga varianter. Foto: Linnea Enstedt

Ingen bikini är den andra lik. Foto: Linnea Enstedt

Snart får dessa en ny ägare! Foto: Linnea Enstedt

Tävlingsgodkända skor. Foto: Linnea Enstedt

De berömda sockorna! Foto: Linnea Enstedt