Darth Vader var en byggare

David mellan Harrison Ford och Carrie Fisher.

Star Wars: The Force Awakens har biopremiär 16 december – alla indikationer visar att den sannolikt kommer bli den tredje mest inkomstbringande filmen någonsin (efter Avatar och Titanic). Nu när den nya Star Wars-trailern har släppts passar vi på påminna om att Darth Vader ursprungligen spelades av en kroppsbyggare.

Efter en tio år lång tävlingskarriär kom David Prowse till slut fram till insikten att hans längd (han var känd som ”Storbritanniens längsta byggare”) gjorde att han inte kunde slå de som var kortare och hade mer proportionella fysiker. 

Han valde då att byta gren, och satsade på tyngdlyftning där han blev nationell mästare flera gånger om. Flera andra styrkeprestationer av typen strongman och styrkelyft lockade också, bland annat satte han brittiskt rekord i marklyft med 306 kg. 

Under sextio- och sjuttiotalet blev David en av de mest kända muskelpersonligheterna i Storbritannien. Han startade ett eget gym, var PT åt kändisar och europeisk försäljningschef för Weiders olika träningsprodukter, kosttillskott och tidningar.

Samtidigt spelade han olika roller på tv och film, främst där kravet var någon som var lång och muskulös. Regissören George Lucas fick nys om honom, och på den vägen är det…

Den roll David för evigt kommer att vara förknippad med är den mest ikoniska filmskurken någonsin i den ursprungliga trilogin Star Wars-filmer.

Se den sista trailern före biopremiären nedan (och läs analysen av allt som avslöjas i den – spoiler alerts – hos The Verge):

Omslaget på Health & Strength Magazine november 1960. David Prowse bakom George Cox.