Styrkelyftare mot alla odds

Peters har drabbats av otaliga fysiska motgångar genom livet; kronisk sjukdom, operationer, njur- och levertransplantationer, strokes, hjärnkirurgi och koma har lett till att han tappat neurogisk förmåga. Även om han alltid satt upp en glad front utåt, så har handikappet varit ett stort hinder.

När Chevi var nära att ge upp kom den styrkelyftscoach han nyligen lärt känna till hans räddning. Hos ESPN kan du läsa hela historien, det visade sig att de båda till slut hjälpte varandra.

I somras efter sju års träning representerade Chevi USA på Special Olympics World Games i klass 55 kg:

  • 125 kg knäböj, guld
  • 73 kg bänkpress, silver
  • 159 marklyft, guld
  • 356 kg totalt, guld

Vid World Games deltog närmare 7 000 tävlande medf unktionsnedsättning och utvecklingsstörning från 170 länder i 25 grenar, inklusive simning, fotboll, friidrott, basket, styrkelyft och gymnastik.

Det var Arnold Schwarzeneggers svärmor Eunice Kennedy Shriver som var kraften bakom att Special Olympics startade 1968. Eunices syster Rosemary hade ett intellektuellt handikapp, och hon såg den kränkade särbehandling som Rosemary drabbades av.

Eunice var övertygad om att om personer med intellektuella handikapp fick samma möjligheter som alla andra kunde de åstadkomma långt mer än någon kunde ana.

Arnold har tagit upp manteln som den främste talespersonen för Special Olympics.

I över fyrtio år har Svenska Parasportförbundet arbetat för att fler personer med funktionsnedsättning och utvecklingsstörning ska ha möjlighet att delta i föreningsidrotten.

I Sverige beräknas 1 % av befolkningen leva med en utvecklingsstörning. Det är ofta svårt att delta i idrottsaktiviteter då de kan behöva specialutrustning och särskilt utbildade instruktörer. PostkodStiftelsen stödjer Svenska Parasportförbundet i syfte att ge barn och ungdomar ökad möjlighet till motion och till ett hälsosamt liv. Att delta i olika idrottssammanhang ger också andra fördelar så som socialt sammanhang, gemenskap och bättre självkänsla.

Som en extra motivator kommer Parasportförbundet genomföra Special Olympic Games i Göteborg sommaren 2016. På detta vis hoppas förbundet locka fler personer till en roligare och mer hälsosam livsstil samt att ta del av den gemenskap som idrotten erbjuder.

TV4 har uppmärksammat Parasportförbundets aktiviteter i dokumentären ”Heja Sverige”. Den sändes i 6 delar under hösten med start måndagen den 7 september.