Definitionen av en vinnare

Många av de atleter jag möter i intervjusammanhang eller ute på fältet har tränat i många år och har även hunnit stå på en tävlingsscen en eller flera gånger. De har inte sällan fått kliva av scenen med en guldpokal i näven, och har i och med detta ofta uppnått ett mål de strävat mot under lång tid. 

Men en vinst kan såklart uppnås på fler sätt än genom att få kliva högst upp på pallen i en tävling. Det kan vara en vinst i sig att ha bemästrat en viss vikt i bänkpress, eller att ha kommit i mål med en diet.  

Jag har genom mitt jobb som chefredaktör för BODY förmånen att få träffa en hel del olika fantastiska personligheter inom vår bransch. Det kan vara företagsledare inom träningsvärlden som har ett kreativt tänk och en imponerande inställning till business. Entreprenörer, som med sin innovativa förmåga och driv hela tiden puttar vår bransch framåt. Experter, med kunskaper utöver de vanliga inom ett specifikt område, som de gladeligen delar med sig av. Och inte minst framgångsrika atleter som ägnar timvis och åter timvis – varje vecka – åt sin passion; träning. Alla dessa är i en eller annan mening vinnare i mina ögon. 

Som du kanske känner till så har vi också en årlig tävling där du som BODY-läsare har chans att hamna på januariutgåvans omslag. Detta är en tävling som engagerar i stor omfattning, och där jag och resten av redaktionen får möta personer som – bevisligen – har som en av sina högsta drömmar att få figurera på ett BODY-omslag. Hundratals söker varje år, tiotusentals röstar på de tio av redaktionen utvalda finalisterna (där i princip var och en uttalar att de känner sig som vinnare bara genom att ha blivit uttagna som finalister), och slutligen – när era röster är räknade – står en tjej och en kille som segrare. På Fitnessfestivalen i Stockholm hade jag den äran att stolt presentera 2015 års vinnare – Rebecca Sundberg och Monir Hejazi, som denna gång fick flest röster av er läsare. Läs om deras känslor och tankar kring detta på sidorna 42–43

Tre vinnare på samma bild; Monir Hejazi, Hannah Runsten och Rebecca Sundberg. Foto: Matilda Sjöström

En branschprofil jag skulle vilja ta tillfället i akt och särskilt lyfta fram i det här forumet är en lika ödmjuk som erfaren atlet, expert, entreprenör och inspiratör – allas vår Anders Graneheim. Anders är en av våra mest framstående svenska kroppsbyggare genom tiderna, han arrangerar träningsläger och tävlingar som blir överfulla år efter år, har skrivit den både informativa och omfattande boken ”Optimal Styrketräning”, samt har varit en trogen BODY-medarbetare sedan många år, inte minst genom sin frågespalt där han har svarat på era frågor inom ämnet bodybuilding. Och det är just med anledning av hans insatser i samband med denna spalt jag skulle vilja rikta Anders ett så stort och varmt TACK jag kan frambringa. För i denna utgåva kan du för sista gången – i alla fall för nu – ta del av Anders djupa kunskaper i frågespaltsform (du hittar den på sidan 83)

Från och med nästa utgåva kommer BODY att se lite annorlunda ut, och Anders kommer med all säkerhet att berika oss med sina kunskaper i andra format i tidningen framöver. Och han är och förblir en vinnare – såväl inom bodybuilding liksom oslagbar förebild! 

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt Träningsår! 

Hannah Runsten,
Chefredaktör

Redaktören listar: 5 favoriter med skivstång

 1. Böj
  Så gott som obligatoriskt i benpassen. Och numera även frekvent och stabilt med stången frampå (för er som undrar hur det går med mitt nyårslöfte).
 2. Marklyft
  Traditionella och raka. Båda varianterna frambringar ren kärlek. Och en träningsvärk från h***. 
 3. Stångrodd
  Kontakt och råstyrka i perfekt symbios. Den omedelbart förbättrade hållningen kan ses som en bonus.
 4. Militärpressar
  Det är något visst med att få pressa en hyfsat tung vikt över huvudet. Man känner sig helt enkelt lite extra stark. Och axlarna får till på köpet en rejäl omgång.
 5. Hip thrust
  Kan möjligen ses som en udda fågel i sammanhanget, men det är en synnerligen effektiv övning för sätesmuskulaturen.