Var i världen vill du träna?

Att sitta still har nog aldrig riktigt varit min starka sida. ”Hur sjutton tänkte hon då när hon skaffade sig ett kontorsjobb”, tänker du då… Ja, det är en annan historia.

Men som en del i mitt försvar tar min kontorsstol sig formen av en sittpuff där det enda ”stolsbenet” utgörs av en spiral, vilket gör att sittandet blir både gungande och studsande. Jag sitter heller sällan längre än en halvtimme i sträck, och jag har tillgång till både hantlar och kettlebells i nära anslutning till skrivbordet. Och ja, jag jobbar med något jag brinner för. Då löser man liksom det där andra på bästa sätt. 

Att det ideligen kryper i kroppen har sina fram- och baksidor. Man behöver sannolikt inte oroa sig för att få hälsobesvär orsakade av stillasittande, men det kan också vara ett gissel att inte helt kunna ge sig hän åt något som kräver att man håller den fysiska aktiviteten låg en stund.

De gånger jag exempelvis lyckats ta mig igenom en bok har jag verkligen uppskattat upplevelsen. Att läsa är en cool grej – att få bli medryckt, upplärd, hänförd och få följa en berättelse med inlevelse. Men det tar en himla tid att ta sig från pärm till pärm när kroppen hela tiden vill hitta på något mer aktivt.

I de flesta fall är det här dock som tur är inget större problem. Man anpassar helt enkelt sin vardag efter omständigheterna och gör det som får en att må som bäst. Oftast handlar det om så enkla grejer som att ta trappan istället för hissen, att gå dit man ska istället för att ta bilen, eller ja, att sitta på en vild kontorsstol istället för modellen ”bekväm fåtölj”. 

Ett tillfälle då det här fenomenet blir lite extra påtagligt är när jag är på resande fot. Om det så handlar om en hotellövernattning eller en längre semester så är oftast huvudbehållningen att hitta ett bra och roligt sätt att träna. Finns tillgång till ett välutrustat gym är uppgiften såklart lättlöst. Men det finns också gånger då man får ta till lite mer innovativa metoder.

Sandstränder är exempelvis alldeles utmärkta att springa längs eller utföra diverse övningar på – man får en trevlig träningsmiljö och extra motstånd på köpet. Ett smidigt redskap som ofta får följa med mig och som tar liten plats i väskan är ett TRX-band. Det går att använda i princip var som helst och funkar att träna så gott som hela kroppen med. 

Men det finns ett ställe där jag trivs som bäst när jag är iväg, där varken TRX eller sandstrand behövs, och det är på ett större kryssningsfartyg. Att få kryssa i den karibiska övärlden och få uppleva flera olika platser på en och samma semester, ha konstant tillgång till fantastisk och varierad mat, och – nu kommer det bästa – att veta att man hela tiden har ett välutrustat gym samt en rad andra möjligheter till roliga sätt att aktivera sig med på resan, det är en utmärkt kombo. 

Om även du är sugen på att komma iväg på semester där träningen är en av huvudingredienserna bör du inte missa vår stora träningsreseguide på sidan 78. Var i världen skulle du vilja träna?

Hannah Runsten
Chefredaktör

I BODYs aprilutgåva får du guiden till världens bästa träning. I butik 24 mars!

Redaktören listar: trendspanat på gymmet

  1. Strumpor
    Strumpor överlag verkar ha fått ett rejält uppsving. Tunga lyft i strumplästen är numera allt oftare förekommande. Och den som använder lyftarskor har inte sällan ett par matchande knähöga strumpor däri.
  2. Allsidig träning
    Allt fler verkar se för-delarna med att få en allsidigt tränad kropp som inte bara klarar imponerande curls. Funktionellt, explosivt, tungt, lätt och allt däremellan, för en optimal balans, verkar vara grejen i dag.
  3. Bitiga tjejer
    Att det förekommer en hel del muskulösa män på gymmen är inget nytt. Men nu märks det också tydligt att de kvinnliga idealen har ändrats. I dag hajar man inte längre till när man springer in i en tjej som uppenbart har vågat ta i på gymmet. 
  4. Privatägda gym
    Hypen kring de större gymkedjorna har mattats av något till förmån för de fristående gymmen med handplockad utrustning och eldsjälar bakom spakarna. 
  5. Knäböj
    Nuförtiden är det få gym som inte tillhandahåller åtminstone ett bra böjrack. Aldrig förr har nog knäböj i alla dess former varit en så vanlig övning att utföra. Många verkar dessutom lägga en del engagemang i teknikträning, vilket är glädjande.