Sju sätt att tänka framgångsrikt

John Wooden ledde collegelaget UCLA till tio NCAA-titlar på tolv år – ett helt oslagbart facit. Men Coach Wooden var så mycket mer – filosof och motivational speaker i ett och samma paket. Vi tar sju av hans mest odödliga citat och förklarar hur de kan hjälpa dig i din träning!

John Wooden på omslaget till Sports Illustrated.

7. ”Failing to prepare is preparing to fail.”

Att förbereda sig hör till den absolut viktigaste delen av träningen. Oavsett om du ska köra bänkpress eller göra en kickspark är skaderisken hög om du inte är tillräckligt uppvärmd. Nästa steg är att ha en plan för sin träning.

Att träna på känn är trevligt, men oftast inte optimalt resultatmässigt. Förbereder du dig både lång- och kortsiktigt kommer du få ut mer av den tid du lägger på gymmet, i löpspåret eller på fotbollsplanen.

6. ”Be quick, but don’t hurry.”

Det här citatet säger egentligen allt om hur både träningspass och repetitioner bör se ut på gymmet. Passen bör vara korta och intensiva, men man måste samtidigt se till att inte stressa igenom dem och slarva med övningarna.

Vad gäller själva övningsutförandet är explosiva repetitioner generellt de mest effektiva, men stressade repetitioner däremot blir slarviga och ökar skaderisken markant. Kom ihåg att en skada är det sämsta som kan hända din träning.

5. ”Don’t mistake activity for achievement.”

Att träna mer ger inte alltid bättre resultat. Tiden då man trodde att man behövde spendera timme ut och timme in, sex dagar i vecka på gymmet för att få resultat av sin träning är sedan länge passerad.

Oavsett vilken träning du sysslar med är kvalitet att föredra framför kvantitet, och vilan är minst lika viktig som träningen i sig. Du får ut mer av passen, blir mindre sliten och har mer tid över till annat.

4. ”Little things make big things happen.”

Det här kan inte poängteras nog: Vill man få till en förändring i sitt liv gäller det att ta det i små steg. Både vad gäller kost och träning är det bäst att skynda långsamt – då blir det lättare att hålla kvar vid sina nya vanor i längden.

Även om förändringarna kan verka små i sig gör de sammantaget stor skillnad enligt principen ”många bäckar små” – särskilt över lite längre tid. Förutom att drastiska förändringar ofta är svåra att hålla ger man dessutom inte kroppen en chans att anpassa sig till den nya träningsdosen. Resultatet blir ofta överträning och rejäla bakslag.

För mer inspiration och information, besök coachwooden.com

3. ”Intensity makes you stronger. Emotionalism makes you weaker.”

Att intensitet är bra i träningen förstår säkert de flesta, och det har vi redan behandlat. Men att känslosamhet gör en svagare kanske behöver lite förtydligande. Under ett hårt pass ska man försöka hålla sig koncentrerad på uppgiften.

Att gå och grubbla över annat försämrar inte bara prestationen – det ökar också skaderisken. Är du på gymmet fysiskt måste du även vara där mentalt. Funderingar kring affärer, relationer och annat får vänta tills passet är avklarat.

2. ”If you don’t have time to do it right, when will you have time to do it over?”

Många som börjar träna på gym hoppar rakt in i de mest avancerade programmen, utan att lära sig grunderna först. Att inte ägna tid åt att lära sig tekniken och vänja kroppen vid den nya träningsdosen är ett stort misstag.

En korrekt teknik gör att övningarna blir väldigt mycket effektivare, och framför allt oändligt mycket säkrare. Problemet är att om man väl lärt in fel är det svårt och tidsödande att senare korrigera sina misstag – allt enligt principen ”det är svårt att lära gamla hundar sitta”.

1. ”Make each day your masterpiece.”

Ett mästerverk kanske är svårt att skapa varje dag, men siktar du mot stjärnorna når du förhoppningsvis månen, eller åtminstone någon av Hötorgsskraporna. Poängen är att vare sig det gäller träningen eller livet i stort kommer man genom att försöka göra det bästa av varje enskild dag nå framgång på sikt.

Rom byggdes inte på en dag, men om inte någon hade ägnat en dag åt att börja bygga det hade det aldrig blivit byggt överhuvudtaget.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!