Tomma tunnor skramlar mest

Vi seriöst styrketränande har det inte lätt. Vårt största problem är de anklagelser vi får utstå från samhället i stort – där media naturligtvis leder talkören. Vi tar oss an tio vanllga påståenden och avfärdar dem ett efter ett.

10. ”Han bor ju på gymmet!”

En av de absolut vanligaste kommentarerna om folk som har större armmått än genomsnittet. Att fem timmar i veckan är oändligt mycket mer tid på gymmet än vad de otränade soffpotatisarna som brukar fälla kommentaren spenderar på träning är förvisso sant.

Men att få det till något slags gymboende är mer än lovligt tramsigt. Om det vore så enkelt att musklerna blev större ju fler timmar man tränade skulle landet krylla av fitness– och byggarelit, och ta det från oss, som letar efter dem med ljus och lykta: Så är icke fallet.

Illustration: Seth Janson

9. ”De har inget liv!”

Den här kommentaren riktar ofta in sig på det faktum att man inte ser seriösa styrketränande vajandes som gamla meskalinkaktusar på barer och pubar. På fester kan det dessutom hända att de ibland håller sig till alkoholfria alternativ istället för att boka tidiga bönesessioner hos porslinsguden.

På söndagsmorgnarna kan man till och med sikta dem ute på en morgonpromenad i solen istället för att famla efter treo från sängen klockan tre på eftermiddagen. Innebär det att de saknar liv?

Må så vara, men om krökandet är livets enda glädjeämne tycker nog vi att man bör lyfta näsan från Castillo de Gredos-boxen och ta sig en funderare om man inte ska börja vidga sina vyer lite. (Redan att man dricker Castillo de Gredos bör för övrigt vara en varningssignal i sig.)

8. ”Man måste få unna sig lite!”

Det här sägs ofta som kommentar till elittränandes matvanor, som för många är det mest provocerande med hela fitnesslivsstilen. Kommentaren har den intressanta egenskapen att ju större midjemått någon har, desto större sannolikhet är det att denne yppar den.

Ok, vi förstår att det kan kännas jobbigt att se någon äta ett äpple på jobbet medan du unnar dig veckans nionde napoleonbakelse – men måste det gå ut över de som vill optimera sin kost för muskler? Spännande nog hör man aldrig det omvända; det vill säga fitnessfolk som klagare på degklumparnas matvanor.

Slutligen kan man fundera på innebörden av ordet unna, och rent retoriskt fråga sig om fuskmåltid till helgen inte har mer karaktär av att unna sig något än den godispåsen som den upprörde kollegan ”unnade sig” för att döva det dåliga samvetet efter bakelsen.

7. ”Det där ser ju sjukt ut!”

Det här är något som både vältränade killar och tjejer får brottas med. Folk gillar att proklamera att ”det där inte ens är snyggt” så fort någon ser ut att ha luktat på en hantel.

Hade en byggare dristat sig till att säga något liknande om en överviktig på jobbet hade naturligtvis något slags diskrimineringsombudsman kopplats in som allra minst, och troligtvis hade byggaren fått leva ut sina dagar konstant jagad av Janne Josefsson utrustad med en dold kamera och en fast beslutsamhet att sätta detta byggarsvin bakom lås och bom för gott.

Det intressanta är också att denna avsmak för muskler helt verkar försvinna efter ett antal drinkar på krogen då berusade människor anser att byggarnas kroppar är deras personliga lekstuga och klämmer ohämmat på allt från armar till gluteus maximus.

6. ”Det är inte bra att träna för mycket heller!”

Det här rådet försöker man ofta få till något slags välmenande förmaning, riktat till den lite dumme byggaren som inte förstår bättre. Och visst: Överträning can be a bitch.

Men vi skulle ändå vilja påstå att det faktum att den som fäller kommentaren troligtvis aldrig använt armarna till annat än att lyfta upp kaggen över bältet är hälsovådligare än att spendera några timmar på gymmet varje vecka.

Dessutom är det spännande att personen som aldrig satt sin fot på gymmet helt plötsligt är en veritabel expert på träning och dess hälsoeffekter. Men vi antar att man kan lära sig mycket med kvällspressen som bibel.

5. ”De är bara polare med skivstången!”

En vanlig missuppfattning är att byggare skulle vara asociala varelser som har hantlarna på gymmet som sina bästa vänner.

Först och främst: Hur jävla mycket umgänge har vanliga människor egentligen? Vardagarna betyder jobb och sedan hem och ta hand om ungarna, och fredagarna spenderas framför Let’s Dance för folk är för trötta efter veckan för att hitta på något mer avancerat.

Möjligtvis hinner de golva den där boxen Castillo de Gredos vi talade om tidigare ihop med några skalade räkor när ungarna somnat på lördagen. På söndagen väntas bakfyllan ut och sedan skjutsas någon unge till fotbollsträningen, eller är det städdag med bostadsrättföreningen.

Spännande? We think not. Då framstår gemenskapen på gymmet som rena Studio 54 i jämförelse.

4. ”De har inget annat vettigt för sig”

Här är det underförstått att byggare är rätt korkade, och därför inte har lika avancerade jobb som den som fäller kommentaren. (Nu skulle vi kunna säga några väl valda invektiv om jobben som de som fäller kommentaren har, men undviker det eftersom vi är rädda för att bli jagad av folk som arbetar som KAM, mäklare eller andra eufemismer för bilförsäljare.)

Det kan vi avfärda direkt – vi känner byggare som är allt från läkare till revisorer. Själva huvuddelen i uttalandet är dock en bortförklaring till varför man själv inte orkar släpa sitt feta arsle till gymmet.

News flash: Det är inte lättare att komma iväg till gymmet om man jobbar som sopåkare än om man tror sig vara en glassig ekonom (lugn – ekonomerna får vi driva med helt legitimt eftersom artikelförfattaren själv hör till denna sorgliga skara).

3. ”Patetiskt med vuxna människor som är så fåfänga!”

Visst, fåfängan är svår att argumentera mot. Byggare tränar, solar, rakar alla möjliga och omöjliga kroppsdelar och spenderar en del tid framför spegeln. Men ärligt talat: Om du skulle kunna ersätta syltmunksmagen med ett djupt sexpack skulle nog du också ta dig en titt framför spegeln då och då?

Om du dessutom lyckades få lite vidd på ryggen kanske du rent av skulle kunna tänka dig att raka bort håret för att se den? Byggare har helt enkelt fler anledningar att vara nöjda med sina kroppar – särskilt mot vetskapen att de har fått jobba hårt för att få fram dem.

Och vad är felet med det? Om det inte vore så töntigt uttjatat skulle vi brista ut i en rant om jantelagen nu.

2. ”Det är bara luft i de där musklerna!”

Kanske den roligaste myten av dem alla. Av någon anledning tror folk ofta att vi lever i något slags Bizarro World där större muskler är svagare än små.

Vi måste som vanligt agera mythbusters och lite försiktigt påpeka att korrelationen mellan storlek på muskler och deras styrka är…hmm vad är ordet vi letar efter…larvigt stark?

En stor byggare är en stark byggare. Punkt.

Tror du oss inte går det bra att pallra dig ner till Delta eller något annat lämpligt gym och be att få köra emellan när någon byggare ligger i bänkpressen. (Och ja: Byggarmusklerna funkar även till att lyfta annat än stänger och hantlar – hur osannolikt det än låter.)

1. ”Jaha, här sitter du och dricker anabola!”

Troligtvis den mest tröttsamma kommentaren, och tyvärr en av de vanligare. Byggaren får den ofta när han helt fredligt sitter och smuttar på en proteindrink, och hans illvillige kollega känner dåligt samvete över kanelbullen han själv mumsar på.

Visst, man ska inte sticka under stol med att det förekommer mindre trevliga preparat på en del håll inom kraftsporter. Men enligt den logiken borde man hojta ”ska du hem och dejta EPO-flarran???” till alla cyklister man ser på gatan.

Men vi ska inte ägna oss åt sådan pajkastning här, utan nöjer oss med att konstatera att det inte är någon dans på rosor att spela kroppsbyggning i dagens samhälle.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!