Han dominerar Athletic Fitness-scenen

Athletic fitness som gren speglar hur Roman Hassas föredrar sin träning – hård, intensiv och resultatinriktad. Tunga styrkepass varvas med högintensiva konditionspass och uthållighetsträning där de grenspecifika momenten nöts om och om igen. Och träningen har gett resultat. 

Roman gjorde sin debut på Decembercupen 2014, och tog som bekant hem guldet. Sedan dess har Roman hunnit vinna både SM och Tyngre Classic, och det trots sin imponerande tävlingsvikt på 87 kilo.

Det kan uppfattas som ostrategiskt, men Roman är inte rädd för att lägga på sig muskler – och det syns.

Våga träna ben

För att tävla i en gren som inkluderar tuff fysisk prestation med egen kroppsvikt är han ovanligt bitig, och framförallt kan han stoltsera med ett par riktigt bra ben.

– Jag ser det inte som ett problem att ha ett par stora ben, fysiken är också en viktig del i Athletic Fitness som många verkar missa. Dessutom har man stor nytta av starka ben i både hinderbanan och rodden, resonerar han. 

Två tunga benpass i veckan är det som gäller där tunga böj, utfall och bensparkar lägger grunden. Utöver det utför Roman en hel del explosiv träning, såsom sprinter och snabba trappintervaller. Roddträningen håller han igång året runt, både som uppvärmning inför annan träning och i form av rena roddpass.

”Jag värmer upp och höjer sedan belastningen med 20 kilo i taget tills jag kommer upp till min träningsvikt.”

Höj pulsen

Romans mål med träningen är att alltid pressa sig hårt och gärna låta pulsen utmana maxgränserna. Passen behöver inte vara långa, en kvart räcker, så länge de är tillräckligt intensiva. Detta uppnås bäst genom intervallträning, som dessutom går att applicera på många träningsformer.

Roman tar roddmaskinen som ett exempel med 100 meter maxning följt av 30 sekunders vila, och sedan upprepas proceduren tio gånger. Samma upplägg fungerar även bra på löpbandet – det väsentliga är att det ska vara riktigt tufft.

– Min träningsfilosofi går ut på att trötta ut mig själv ordentligt när jag väl tränar, fast hålla det kort och intensivt. Detsamma gäller med vilan mellan seten – jag vilar tills jag har återställt mig, men sen kör jag så fort jag är redo igen. Det är så jag får absolut bäst pass, menar han.

TRÄNINGSSPLIT

  • MÅNDAG: Ben, fokus framsida
  • TISDAG: Rygg och biceps
  • ONSDAG: Bröst och axlar
  • TORSDAG: Ben, fokus baksida lår och vader
  • FREDAG: Samma som måndag, sedan löper det på 

Vill du läsa mer om Roman och hans äventyr?

Om du vill läsa resten av BODYs intervju med och artikel om Romans träning återfinner du den i BODY Magazines majutgåva, i en butik nära dig tills imorgon tisdag eller på valfri app-butik.

Lyssna mer på Roman om hans träning på BODY Radio:

Roman, som aldrig förlorat i Athletic Fitness, ska försvara sina guld från fjolårets SM och höstupplagan av Tyngre Classic. Men för BODY Radio berättar han att en annan kroppskulturgren också lockar honom…

Lyckas Roman Hassas försvara sitt SM-guld? Du som besöker Alingsås och AF-SM får se!

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!