Sommar i sikte

Intensiteten har höjts, det lyfts mer målinriktat, och det förekommer onekligen ett mer frenetiskt gnuggande på gymmens kardiomaskiner för tillfället.

Ja, det är till och med förvånansvärt många gymbitna som snörat på sig löpardojjorna och gett sig ut. Eller åtminstone klivit upp på löpbandet och knappat in ett snabbare rull än den hastighet som möjliggör att en fot konstant kan ha kontakt med underlaget.  

Intressant, och inte alls förvånande faktiskt. Och det händer varje år vid ungefär samma tidpunkt. Även om det i dag är fler än någonsin som satsar mot en fysik-, prestations- eller styrketävling, så vågar jag påstå att majoriteten trots allt inte styr sitt tränings- och kostupplägg efter tävlingssäsongen, utan efter strandsäsongen. Det är liksom där man får chans att lika naturligt som kravlöst visa upp det man åstadkommit på gymmet och genom en formfrämjande kosthållning.

Jag kan nog själv, utan att skämmas, skriva in mig i gruppen. Nog har man under åren filat lite extra på formen inför semestern. Tänkt till två gånger på vad som faktiskt slinker ner i matlådan, och prioriterat både ett och två extrapass framför socialt häng eller andra trevligheter. Det känns helt enkelt lite bättre att kliva in i semestern med en hyfsad form.

Det vore alltså lögn att påstå att jag inte bryr mig om vad jag ger för bild av mig själv bara genom den egna kroppshyddan. Men det är också långt ifrån den fullständiga anledningen till varför träning och bra mat får uppta den förhållandevis rätt stora del av mitt liv det trots allt gör. Det primära skälet till den valda livsstilen är tveklöst det förhöjda välmående den ger, både mentalt och fysiskt – att få känna sig stark, energisk och inte minst förbaskat lycklig.

Faktum är alltså att det för mig inte är ett alternativ att släppa taget om de här grejerna så fort startskottet för bikini- och flipflopsäsongen gått (du som förresten vill ha tips på några av sommarens hetaste strandaccessoarer, missa inte vår guide på sidan 24). Att hålla träningen vid liv hela sommaren är en självklarhet, även om rutinen kanske inte ser precis likadan ut som annars.

Gissningsvis är du av samma inställning här, och på förekommen anledning har vi – med start på sidan 76 – sammanställt de viktigaste råden för att få bästa möjliga förutsättningar att enkelt hålla träning och kost på en anständig nivå hela sommaren.

Simma lugnt. Njut av högsäsongen. Och glöm inte solskyddsfaktorn.

Hannah Runsten
Chefredaktör

Nya BODY finns nu i en butik nära dig!

BÄSTA TILLBEHÖREN FÖR EN LYCKAD STRANDVISTELSE 

 1. Beachvolleyboll
  Redskapet för att kunna utöva den ultimata strandaktiviteten för den rastlöse. En sysselsättning som dessutom bidrar till en mer jämn solbränna än metoden vändstekt. 
 2. Solglasögon
  Intressant nog bidrar ofta de rätta solglasögonen till en närapå oövervinnelig känsla hos bäraren. De förbättrar oddsen i beachvolleymatchen. Och skyddar ögonen, såklart.
 3. Shaker med kylelement
  För att hålla proteindrinken eller kvargen fräsch tills det är dags för näringspåfyllning. 
 4. Solskyddsfaktor
  Brun är bättre än röd. Och du kommer dessutom få en mer behaglig nattsömn. 
 5. Vattenflaska
  Eller dunk. Att hålla vätskedepåerna fyllda är A och O, inte minst heta sommardagar, för att träningen sedan också ska flyta på prickfritt.