Skillnad på koncentrat och isolat?

Det inkom en fråga: ”Jag har mest gått på smak då jag köpt proteinpulver. Men jag har nu börjat titta lite närmare på produktinformationen och ser att vissa sorter betecknas isolat och andra koncentrat. Vad är skillnaden?”

Ett koncentrat betyder att proteinpulvret består av koncentrerat protein men också innehåller en del andra delar av det ursprungliga livsmedlet. Mest förekommande är proteinpulver baserat på mjölk, och då innehåller ett koncentrat exempelvis även en del laktos.

Ett isolat innebär att proteinet är isolerat – alltså renat från allt som inte är protein. Isolerat protein är dyrare att framställa och kostar normalt därför mer än koncentrat, men själva proteinet är alltså precis detsamma som i ett koncentrat. Är du exempelvis laktosintolerant är isolat att föredra, men annars finns ingen anledning att välja det eftersom effekten av proteinet blir precis densamma.

Det finns även något som kallas hydrolysat där man har spjälkat proteinet så att man får kortare och längre aminosyrakedjor och även en del fria aminosyror. Vill man ha snabbast möjliga upptag av proteinet är ett hydrolysat därför att föredra eftersom det blir lite av ett mellanting mellan ett proteinpulver och ett rent aminosyratillskott.

Ofta finns ingen anledning att välja isolat över koncentrat då effekten av proteinet blir densamma. Foto: ginew

Mer om olika proteintyper

  • Vassleproteinkoncentrat – Snabbverkande mjölkprotein, fett och laktos. Det är bättre än isolat ur hälsoperspektiv, men kan ge uppblåst mage.
  • Vassleproteinisolat – Snabbverkande mjölkprotein. Innehåller mindre än 1 g fett och 1 g laktos per 100 g pulver. Nackdelen är att det saknar mineraler, salter och nyttiga proteinfraktioner som t ex laktoferrin. Fördelen är snabbare upptag än koncentrat på grunda av den låga fetthalten. Bra för laktosintoleranta.
  • Vassleproteinhydrolysat & vasslepeptider – Förspjälkat, det vill säga delvis nedbrutna mjölkproteiner. Det tas upp snabbt och är snällt mot mage och tarm jämfört med koncentrat. Bra för allergiker.
  • Kasein – Långsamverkande mjölkprotein. Tar lång tid att bryta ned, vilket ger en hög aminosyrakoncentration under en längre tid. Mättar bättre än till exempel vassleprotein.
  • Kalciumkasein – Långsamverkande mjölkprotein av lägre kvalité. Tidigare ingrediens i tapetklister. Ger en tjock konsistens och är billigt.
  • Mjölkproteinkoncentrat – Renad torrmjölk, innehåller 20 % vassleprotein och 80 % kasein.
  • Äggalbumin – Äggviteprotein. Används som referensvärde för protein och har ett biologiskt värde på 100.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!