Konditionsträning efter styrketräning?

Brukar du avslutar dina gympass på löpbandet? Då kan det vara dags att tänka om.

Konditionsträning i anslutning till styrketräning kan hämma muskeluppbyggnaden. Foto: Ibrakovic

Det har länge varit känt att konditionsträning som utförs i anslutning till styrketräning kan ha en hämmande effekt på den muskeluppbyggnad som styrketräningen skapar. Men tidigare har man fokuserat på underkroppen, det vill säga cykling eller löpning där benens muskelarbete hämmar muskeluppbyggnaden i just benmusklerna efter styrketräning. 

Nu har en grupp japanska forskare undersökt hur intervallcykling direkt efter styrketräning för överkroppen, mer specifikt ett styrketräningupplägg skapat för att åstadkomma hypertrofi i armarna, påverkar muskeluppbyggnaden.

Vad man fann var att både intervallgruppen och gruppen som enbart styrketränade ökade sin styrka och muskelmassa i armarna, men signfikanta ökningar sågs bara i gruppen som inte avslutade sina pass med konditionsträning. 

Det verkar alltså som att konditionsträning i anslutning till styrketräning kan hämma uppbyggnaden även i muskler som inte primärt används i konditionsträningen. Det kan vara en god idé att separera träningformerna även om det inte gäller benträning.

Referenser