Så utför du en frontböj

Har du imponerats av tyngdlyftarnas obehindrade teknik då de utför knäböj med stången på bröstet med massiva vikter? Här några tips för dig som vill pröva på övningen.

Så här rekommenderar jag dig att utföra frontböj, eller knäböj fram, som övningen även kallas: 

  1. Greppa skivstången så brett att dina tummar hamnar vid utkanten av axlarna.
  2. Böj dig ner under stången så att du kan placera den intill halsen. Försök hitta ett bekvämt läge där stången ligger över nyckelbenen. Kör du med så kallat olympiskt grepp, vilket jag rekommenderar, ska du föra in båda armarna under stången så att armbågarna pekar uppåt, framåt.
  3. Ta ett djupt andetag, kliv in under stången, spänn bålen och lyft kontrollerat av den.
  4. Kliv bakåt och hitta en stabil position.
  5. Utför knäböjen. Börja rörelsen genom att böja i höften och därefter i knäna.
  6. Gå så djupt ner du kan utan att ryggen rundas av. Tänk att du ”pressar bort” golvet med fötterna när du trycker dig upp till utgångsläget.

Generella tips angående frontböj

  • Tänk på att tårna ska gå i samma riktning som knäna under hela utförandet och pressa knäna lätt utåt för att undvika att de faller inåt under rörelsen.
  • Fotbredden kan varieras när man böjer, men testa att starta höftbrett och utgå från det. Känner du att en annan bredd passar bättre är inte det fel. 
  • Vad gäller greppet kan du alternativt köra med en korsad armfattning, men om du framöver vill kunna utföra frivändningar och dylikt måste du bemästra det olympiska greppet. Ytterligare en anledning att undvika det korsade greppet är att det leder till att armbågarna hamnar olika högt, vilket skapar en viss snedbelastning. 

Foto: Andreaz Engström. Modell: Pierre Ericsson. Bilderna tagna på iForm Haninge.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!