Proteinpimpad chiapudding

Jag har ätit något helt underbart fabulöst smarrigt och hälsosamt till frulle. Definitivt omgiv på den, kanske i ny tappning? Den går ju att variera i det oändliga. Jag älskar kombon av fruktigt och fräscht, sött, den naturella yoghurten och vaniljsmaken med det krispiga.

Healthy Parfait – Pimped Chia-vanilla Protein Pudding with banana & strawberry sorbet

Precis som rubriken säger (och yes, det låter alltid flashigare på engelska ;p) en hälsosam ”parfait” – varvade lager av:

  • proteinrik chiapudding med smak av vanilj
  • banan
  • nyttig hemmagjord Jordgubbssorbet
  • nyttig hemmagjord müsli crunchy
  • kanel, hackade mandlar, kokosflingor

Chiapuddingen gjordes kvällen innan på

  • 20 g chiafrön
  • 15 g vassleisolatt med marknadens godaste vaniljsmak (vanilla caramel från Elit Nutrition)
  • 100 g laktosfri lättyoghurt naturell
  • eventuellt lite sötningsströ/stevia samt lite extra äkta vaniljpulver
  • extra vatten – eftersom chiafrön binder mycket vätska (här får man testa sig fram, jag höftade så antingen får ni googla eller gå på känn)

Puddingen är alltså lite vattnig när man ställer in den i kylen över natten. Chiafröna drar åt sig vätskan på de timmarna till frullen så det blir en härlig puddingkonsistens

På morgonen förbereds banan genom att hacka, likaså nötter och resten plockas fram.

Jordgubbssorben gjordes på

  • 150 g frysta jordgubbar
  • sötningsströ
  • eventuellt liiite vatten

Jag valde inställningen ”ice” på mixern för att jordgubbarna skulle mixas, hällde på det lilla vattnet och sötningsströet och hällde ut i skål – voila – slushig jordgubbssorbet.

Hemmagjorda müslin gjordes såhär

  • 20 g havregryn
  • lite sötningsströ (vid behag och efter smak, som alltid)
  • väldigt lite vatten (vi pratar droppar)

Jag geggar ihop allt på en tallrik som smulpaj och fördelar ”degklickarna”. In i mikron någon minut tills det blir hårt. Ta ut. Låt svalna och voila, homemade müsli (gott att ha i sesamfrön också).

Lager på lager

Sen är det bara att varva lagren:

  • chiapuddingen med hackad banan
  • jordgubssorben
  • extra yoghurt och müsli
  • eventuella kryddor (kanel i mitt fall), hackade nötter, kokosflingor
  • avsluta på toppen på ett snyggt sätt (eller ja, fult om ni nu inte är skapandenördar som jag och födan bara ska förtäras snyggt eller ej ! 😉

Näringsinnehåll för just denna tjusiga skapelse, inklusive några hackade mandlar/kokosflingor, mer eller mindre kring:

  • 400 kcal
  • 30 gram protein
  • 43 gram kolhydrater
  • 11 gram fett

God balans och fördelning av näringsinnehåll, perfekt till frukost eller under dagen 🙂

Varför chiafrön? 

  • Innehåller linolensyra som är den vegetabiliska formen av omega-3. 2 tsk innehåller mer omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är som bekant viktigt för den hormonella balansen bland annat och kan verka antiinflammatoriskt
  • Innehåller bra med protein och hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, en riktigt bra källa till vegetabiliskt protein alltså. Som bekant är bra för muskeluppbyggnad och förhindrandet av nedbrytning.
  • Fibrer av vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla t ex blodsockret jämnt.
  • Rik på mineraler som bland annat magnesium, kalium och zink.

Så Chiafrön har med andra ord kommit till att bli en god vän i min kost 🙂

Ha en fin dag!

Puss & Kram, A

Fler av Antonia Pesevskis recept

Bodyfitness-atleten Antonia Pesevski bjuder varje månad exklusivt i BODY på sina bästa recept på hälsosamma, proteinpackade bakverk och godsaker. För fler recept och varianter på fyllningar och smaksättningar, besök body.se/apesevski, eller sök på #antoniaproteinbakar.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!