Sveriges Starkaste Man 2016

De senaste årens uppsving runt Sveriges Starkaste Man beror till stor del på Johannes Årsjö. Styrkepublik är inte alltid de snabbaste, men när någon ställer sig på startlinjen för att ta sin åttonde titel, då har nästan alla förstått att det är något speciellt på gång.

Egentligen kunde han inte ha sämre förutsättningar, Årsjö. Med ett till synes noga urval på bara fyra tävlingar under året – Europas Starkaste Man, Världens Starkaste Man, Sveriges Starkaste Man och så Giants Live – tävlingen i november i Norrköping – så är det ju lagen om alltings jävlighet som gör att arrangörerna för Världens Starkaste Man är helt opålitliga gällande datum.

När det väl meddelas är det så sent så att allt annat redan är planerat och i så fall får flytta på sig. Att slutligen få besked om att Världens Starkaste Man ska hållas i mitten av augusti när titeln Sveriges Starkast Man ska försvaras den 27 är inte optimalt. Men det går ju, om man inte blir skadad. Det blev han. I en sinnesjukt tung knöjböjapparat i kvalheatet protesterade ljumsken och Årsjö tvingades bryta.

Väl på startlinjen i Vaggeryd var inte spekulationerna ifall Årsjö skulle visa sig vara starkast – det var de flesta övertygade om att han var. Frågan var hur mycket närmre Forsmark, Hansson och Gustavsson hade kommit. Skulle de kunna ta poäng, eller skulle Årsjö tvingas pressa kroppen över bristningsgränsen, där den redan varit två veckor tidigare? 

Finalgrenarna var upplagda för utmanarna att försöka. 

I den inledande stockpressen ställdes Joachim Gustavsson mot Årsjö i sin favoritgren, dessutom med de två tidigare årens finaler som bränsle, där han misslyckats med att nå pallen. 

Återigen hade Göteborgaren nerverna utanpå tröjan, fick stryk av Årsjö, och släppte dessutom förbi Forsmark.

Tvåa i stock, tre grensegrar. Martin Forsmark var så nära, men ändå så långt ifrån. Foto: Johannes Wiberg

I den påföljande spektakulära Keg tossen – öltunnor över en ribba på 4,50 meters höjd – så var det Årjängsjätten Johnny Hanssons tur att försöka i sin favoritgren. Hansson har haussats under året och var också medbjuden till Världens Starkaste Man, där han visserligen inte skadats, men livets största tävling måste ändå ta en del energi. 

Hansson levererar till synes ofelbart, och gör en tid på dryga 20 sekunder på alla sju tunnorna, och alla tänkte att Årsjö nog får släppa grensegern. Utom Årsjö, han satte alla sju på 15 sekunder och sa bildligt talat åt Hansson att gå och sätta sig ner igen. 

Explosiv styrka är nyckeln. Prova själv hur högt du får upp 20 kilo. Bär hjälm.

Johnny Hansson såg ut att dominera med öltunnorna. Tills det blev Årsjös tur. Foto: Johannes Wiberg

Ska man göra 15 sekunder kan man inte
vänta på att keggarna ska landa. Foto: Johannes Wiberg

Men så hände det. I den tredje grenen var det Martin Forsmarks tur att få sin specialgren, och Forsmark och Årsjö var ensamma kvar i marklyftet på 380 kilo, och begärde 400 på stången. När Forsmark drog det, tungt och smärtsamt, men upp kom det, så valde Årsjö att inte försöka utan släppte grensegern till gävlepolisen. Det var den första av tre grensegrar som Forsmark tog, och han har aldrig varit så nära. Han slutade bara två poäng efter Årsjö, med lika många grensegrar, men med två tappade andraplatser. 

Joachim Gustavsson bröt sin förbannelse och tog sig upp på pallen trots att tävlingen inte var en fullträff för honom. Men Johannes Årsjö visar för åttonde gången i rad att han är Sveriges Starkaste Man, till och med under de sämsta tänkbara personliga förutsättningarna.

SSM 2016 – Slutresultat

  1. Johannes Årsjö – 57 p
  2. Martin Forsmark – 55 p
  3. Joachim Gustavsson – 37 p
  4. Johnny Hansson – 35,5 p
  5. Johan Liljeblad – 32,5 p
  6. Andreas Stålberg – 32,5 p
  7. Fredrik Johansson – 24,5 p
  8. Stefan Bergqvist – 23 p
  9. Nedzmin Ambeskovic – 21 p
  10. Anders Lindbladh – 8 p

Fredrik Johansson var tillbaka efter sin olycka för två år sedan, och njöt fullt ut av en vacker Volvo 240. Foto: Johannes Wiberg

Med sina ynka 130 kilo var Anders Lindbladh till och med lättare än första atlasstenen. Foto: Johannes Wiberg

I loadingen var Joachim Gustavsson så trött att han var rädd att han inte skulle dö. Foto: Johannes Wiberg