Expertsvar: Är det någon vits med fettillskott? 

En läsare frågar om behov av fettillskott vid träning. Här kommer svaret från David Jonsson.

Fråga:

Som något av en novis försöker jag lära mig hur jag kan utveckla min fysik och prestation med hjälp av energifördelningen. Finns detnågon poäng med att ta ett fettillskott? 

David svarar:

Det har det senaste åren blivit populärt att öka sitt fettintag av olika anledningar. I prestationssammanhang talas det ibland om ”fettladdning” där man tar tillskott av fett med avsikt att inför träning tvinga kroppen att bli mer fettdriven. Tanken är att genom att äta mer fett förmå kroppen att i större utsträckning använda just det som bränsle och därmed spara på kolhydraterna som då räcker längre. 

Även om många upplevt att de får positiva effekter finns det egentligen väldigt lite som talar för det. Kroppens fettanvändning ökar markant om du äter mer fett och minskar kolhydratintaget, men kapaciteten till 
kolhydratförbränning minskar också – vilket alltså gör att prestationen inte förbättras.

Ur ett prestationsperspektiv finns ingen egentlig anledning att äta mer fett i allmänhet. Nästan allt fett din kropp använder under träning kommer från ditt lagrade kroppsfett och endast väldigt lite direkt från maten du ätit. Vissa fetter kan dock ha positiva effekter på andra sätt. Omega 3-fettet från fet fisk ökar musklernas energiförbrukning i vila, vilket beror på att fettsyran DHA orsakar något som kallas ”uncoupling” i cellerna, vilket ger ett visst ”spill” av energi. Dessa fetter har i flera studier också visat positiva effekter på proteinsyntesen och kan därför bidra till ökad muskeluppbyggnad. Samma sak gäller omega 6-fettsyran linolsyra som har förmågan att aktivera gener som orsakar muskeluppbyggnad.