Matcha dina förväntningar

Vid mitten av månaden infaller den igen, högtiden som hemma hos mig otvivelaktigt resulterar i bråk.

Hur mycket jag än förklarat att det är helt lugnt, jag förväntar mig inget, är så nöjd med det lilla, så sitter jag ändå där och tjurar på alla hjärtans dag om inte romantiken spirat som jag målat upp det i min fantasi. Mindre bra för relationen, men desto bättre för träningen – för finns det något som är så prestationseggande som aggressioner? Att vara sådär riktigt förbannad utan att ha något självklart att ta ut det på? Gör mig oförrätt och jag når nya höjder på gymmet. 

Så vad är det egentligen jag och många med mig förväntar oss? Vad är denna överväldigande gest som vi föreställer oss för våra inre? Bästa sättet att visa uppskattning och att vara en oumbärlig livskamrat är ju att ställa upp på varandra i vått och torrt, stort och smått, varje dag, hela året om. Att förstå hur viktigt det är att få möjlighet att hitta hålen i vardagen och på lediga stunder, för att komma iväg och vänslas med vikterna.

Har du en partner som delar din passion för stålet är det bara att gratulera. Om du inte har det men ändå lyckats hitta någon som förstår att inte se träningen som något tidskrävande, utan snarare som något självförverkligande – så håll fast hårt! Släpp garden och uppskatta det som verkligen räknas. Ofta är det just förväntningarna som ställer till det.

Samma sak gäller i jakten på träningsresultat. Om du förväntar dig att ta personbästa varje gång du snörat på dig lyftarskorna är farhågan att du snart kommer lägga ner hela ambitionen. Glöm inte att det är alla små lyft sammantagna som bygger helheten och tar dig till nya höjder. Utan kontakt, rörlighet, balans och magstöd kommer du inte maxa böjen. Du som är gammal i gamet känner redan till det här, men för dig som just inlett en ny förälskelse till styrketräning kan det vara värt att upprepa. På sidan 82 listar vi därför grunderna för vad du behöver känna till för att nå framgång i styrketräningen. Dessutom bjussar vi på ett sexmånaders kom-igång-upplägg på sidan 74.

Ska vi bli lite allvarliga är det inte helt ovanligt att många sysslar med sporten i grunden för att de måste. För att livet servar oss olika och för att styrketräning är en förutsättning för att hålla oss fungerande. Har du ingen annan anledning att fira alla hjärtans dag, så ta i alla fall och ge dig själv en klapp på axeln för att du jobbar på dina egna förutsättningar, för att stå stark och prestera optimalt. Det har du gjort dig förtjänt av. 

Redaktören listar: 5 starka sätt att fira alla hjärtans dag

  1. Kör ett extraset
    Visa gympersonalen kärlek och plocka undan vikterna efter dig på gymmet.
  2. Assistera för personbästa
    Hjälp någon till pb genom att ställa upp som dedikerad passare ett helt träningstillfälle.
  3. Tryck en pulshöjare
    Ge hjärtat en ordentlig omgång på löpbandet så får du se att du lever.
  4. Ge och få massage
    Kör igång cirkulationen för ännu bättre resultat och ökad muskeltillväxt.
  5. Var schysst
    Skippa chokladen och skänk pengarna till barn födda med hjärtfel istället. Swisha hjärtebarnsfonden: 9005877.