Experterna: Här är hetaste kosttillskotten 2017

Varför inte testa ett nytt inslag i din kosthållning? Tre experter förutspår vad som kommer att gälla under 2017. I flera artiklar berättar de om vilka trender inom mat och tillskott som är värda att haka på, och de du kan undvika rakt av. I den här artikeln svarar experterna på frågan: Är det något särskilt kosttillskott du tror kommer få ett uppsving?

Är det något särskilt kosttillskott du tror kommer få ett uppsving?

David Jonsson
Näringsfysiolog med hjärtat i forskningsbaserad kunskap och träningslära. Utbildare på Paulúns Näringscenter och BODYs expert rörande nutrition och kosttillskott.

– Kanske inte främst något enskilt tillskott, däremot är jag säker på att ”naturligt-trenden” kommer att spilla över mer och mer på tillskottsbranschen också – något man redan nu ser exempel på hos flera svenska kosttillskottsföretag.

Fredrik Paulún
En av Sveriges mest välkända entreprenörer och experter inom hälsa, kost och näringslära. Lanserar i årsskiftet det nya digitala gymkortet Swiftr.

– Det är tveklöst probiotika (nyttiga bakterier) och prebiotika (fibrer) som tillsammans bildar vad man kallar för synbiotika. De allra flesta behöver ett dagligt tillskott för att må bra och prestera maximalt och utmaningen är att hitta produkter som är rätt sammansatta och vars bakterier faktiskt når hela vägen ner till tunntarmen.

Andreas ”King Grub” Abelsson
Tangentbordskrigare, universalgeni och frekvent delaktig på styrketräningsforum. Ett ess på att analysera kost- och träningsrelaterade forskningsrapporter, något han även gör i BODY varje månad.

– Jag tror att vi kommer att få se en tillbakagång från avancerade multiingredienstillskott till basprodukter som vi vet fungerar, som proteinpulver och kreatin. Mindre beståndsdelar av tillskott, som BCAA och EAA, och i stället den ursprungliga produkten, proteinpulver i fallet aminosyror, som dessutom sannolikt är både effektivare och billigare. Hormonfrisättare och testoboosters tror jag kommer att få mindre uppmärksamhet – jag misstänker att kunskapen om att dessa saknar vetenskapligt stöd och mestadels är pengarna i sjön kommer att nå ut till fler. 

Det allmänna träningsintresset kommer att vara fortsatt prestations- och funktionsinriktat, och PWOs kommer att vara fortsatt populära och undantaget från den förstnämnda tillbakagången för multiingredienstillskott. Ska jag peka ut något specifikt tillskott som jag tror kommer att bli populärare än vad det är i dag så lägger jag fram beta-alanin som en kandidat, ett tillskott som både har vetenskapligt stöd och som passar in
i prestations- och PWO-trenden.