Detta krävs av nybörjare på bikini-fitness

Vad krävs för att delta i en nybörjartävling i bikini fitness? När och var är dessa tävlingar och hur anmäler man sig? Måste man vara medlem i någon förening för att kunna delta, och i sådana fall vilken typ av föreningar eller idrottsklubbar är godkända? Finns det några regler för hur mycket eller lite man får väga för sin längd? Jag är 168 centimeter lång och undrar vad som är max- eller minimivikt för mig?

HELENE AHLSON SVARAR:

För att få tävla inom SKKF ska du senast tävlingsdagen ha fyllt 18 år. Du ska tillhöra en förening inom SKKF och inneha giltig tävlingslicens. Du får inte vara avstängd från något annat idrottsförbund på grund av dopingförseelse eller andra disciplinära förseelser.

De vanligaste svenska nybörjartävlingar som de flesta verkligen anser som NYBÖRJARTÄVLINGAR är Alströmer-pokalen i Alingsås (juni) samt Tammer-pokalen i Sundsvall (juli). Men även Better Bodies Challenge, Battle of Sweden, Tyngre Classic, Decembercupen, Luciapokalen med flera är öppna för nya tävlande. Startfälten där kan vara rätt stora och ibland också väldigt rutinerade. All information om vilka tävlingar som går under året och hur man anmäler sig till dem hittar du på www.skkf.org under fliken tävlingar/kalender.

Alla godkända och registrerade föreningar hittar du också på samma förbundshemsida under fliken föreningar/registrerade föreningar 2017. Men majoriteten av dessa finner du först efter något kvartal in på 2017 då alla föreningar först måste hinna registrera sig. Men du kan gå in och se vilka som var registrerade för 2016, ta kontakt med dem och höra om de även kommer vara verksamma 2017.

Som bikini fitness-atlet så finns det inga viktgränser, i denna gren delas man endast in i längd- och åldersklasser. Junior är du från 18-årsdagen till och med hela det år du fyller 23. Därefter är du senior till dess det år du fyller 35 år och blir veteran (för herrar gäller 40 år).