Har någon det som krävs?

Alla vill bli bäst. Frågan är vad det innebär? Att lyfta tyngst, att ha flest följare på instagram eller att vinna en tävling? 

I en tävling vet alla vem som vinner. Det finns en utvald och utbildad domarkår som med erfarenhet och kunskap kan skilja agnarna från vetet och utse vem som är främst ämnad att stoltsera överst på prispallen. Trots det finns inte en tävling som inte efterföljs av allsköns tyckande likt melodifestivalens ”fel låt vann”. I mellanmjölkens förförande skimmer var alla bäst ändå, alla borde vunnit beroende på vem du pratar med. Om du inte har flest följare på instagram såklart, då borde den med trognast anhängare förmodligen ha tagit grand slam om vi riktar örat mot djungeltrumman. 

Kanske vore det ett nytt grepp, att låta det sociala flödet bestämma vem som vinner genom flest likes under I-walks och fria program? Ett intressant experiment vore det om inte annat, att se vilka fysiker som skulle mötas på linen i overallen – men om jag tar mig friheten att gissa
skulle det vara ganska förutsägbart och inte minst ovärdigt sporten. 

För att vinna måste du vara bäst. Och för att bli bäst måste du ge allt. Långt innan deffen. Långt innan du vet hur din ram kommer att ta sig ut. År när du lyfter lass med vikter. Riktigt. Massiva. Vikter. Så tungt så att du inte bara önskar att du fick sitta ner efter passet – så övermäktigt att det är direkt nödvändigt att hitta någonstans att avlasta kroppen. Handen på hjärtat, var det ett tag sedan du lade kontrollen utanför dig själv och invanda mönster? Jag kan då glädja dig med vår nya artikelserie om träningsmetoder. Först ut på sidan 46 är HIT, som garanterat vänder upp och ner på en del tillvägagångssätt i gymsverige. 

Förutom maximal jävlighet handlar det också om finlir, att inte lämna något åt slumpen. När dina pass innefattar övningar som ger ljus åt rörelser du aldrig annars utför vid sidan av scenen. Du kan absolut bli bra på många saker utan detta – men för att bli bäst, då börjar jobbet med den analys du lägger den dag du börjar din resa. Det innefattar även timing. Att vara redo när tillfälle ges. På scenen, i formen på det motstånd du möter och inte minst i lyften. Axklo avhandlar fenomenet på sidan 96.

En vinst i sig kan vara att synas på BODYs framsida. Vad som krävs för att hamna där tillhör de vanligare frågorna till redaktionen. Svaret är att det inte finns något rakt svar. Candice Lewis-Carter som du kan läsa om på sidan 34 har per definition ett trappsteg kvar innan hon kan titulera sig som ”bäst”.  På frågan om vad som är hennes främsta önskan och dröm framöver är svaret, förutom att stå överst på pallen som Figure Olympia, att pryda omslaget på ett fitnessmagasin. Och ja, vi tycker att om man är så pass bra att man är topp tre på Olympiascenen och dessutom är så genomgående ödmjuk som hon är, då har man en bra fördel för att pryda framsidan av BODY.

Sarah-Ida Nyström, Tf Chefredaktör

Redaktören listar: 5 vägar till effektiva böj 

  1. Stopp
    Sätt buktrycket, sänk ner – och stanna där. Sitt kvar. Sitt kvar lite till. Sen reser du dig kontrollerat.
  2. Sakta ner
    Att jobba explosivt är att smita värdefull tid med belastning. Sänk tempot betydligt – både ner och upp.
  3. Lås inte ut
    Muskeln ska ha ständig belastning för att undvika vila mellan repetitionerna. I ett intakt set är kontakten obruten.
  4. Gummiband
    Faller du in med knäna tappar du kontakten med sätet – gör inte det. Fäst ett gummiband över knäna och pressa utåt.
  5. Högreps
    Tvinga benen att svida genom att köra okristligt många reps. Gärna i kombination med punkterna ovan.