Experten: Då är du redo för scenen

Helene Ahlson och Daniel Andreasson svarar på frågor om tävling och prehab & rehab.

Fråga:

Hur länge tycker du att man bör ha tränat och skött kosten innan man ska gå in för en tävlingsdiet och sedan tävla?

HELENE svarar

Det där är en fråga som förmodligen har lika många svar som det finns människor som vill tävla. Vissa behöver många år bland vikterna för att bygga upp en fysik redo att ta sig an en tävlingsscen, medan andra kan klara sig på kortare tid av specifik styrketräning. Mycket beror på din bakgrund, vad du har gjort tidigare i livet, om du har tränat och hur länge du har gjort det. Har du till exempel tränat fotboll, friidrott eller någon annan fysiskt krävande idrott på seriös nivå så har du förmodligen en ganska bra fysisk grund att utgå ifrån.

Den här sporten är så bra att det oftast är mer regel än undantag att man blir bättre och bättre med åren. Alltså är det positivt att bli äldre, så länge man tränar målinriktat under tiden såklart. Med det sagt kan man ju förstå varför många av våra absolut bästa atleter i Sverige har passerat 30-sträcket och förhoppningsvis samtidigt då inse faktumet att ”muskler inte byggs över en natt”.

Oavsett fysiska förutsättningar skulle jag gärna se att man hellre tar något år extra på sig än tvärtom i sina förberedelser inför en tävlingsdebut. Det är ju inte bara kroppen som ska vara klar, du ska även kunna posera och ha alla andra kunskaper om vad det innebär att ställa dig på en tävlingsscen.

Skynda långsamt och låt kropp och knopp få den tid de behöver, så får du förmodligen en mycket roligare och mer minnesvärd tävlingsdebut!