Experten svarar: Hur tillkommer nya grenar?

På vilka tävlingar i Sverige finns vilka grenar representerade? Man hör då och då om nya grenar, vad är proceduren för att de ska komma till hit? 

HELENE svarar

Alla tävlingar i Sverige har Bodybuilding, Classic Bodybuilding och Men´s Physique för herrar samt Women´s Physique, Body Fitness och Bikini Fitness för damer. Athletic Fitness finns på Svenska Mästerskapen samt Decembercupen i år, eventuellt även på Tyngre Classic i höst. Bodybuilding för damer är sedan några år borttaget i Sverige, Norden och Europa som tävlingsgren.

Under 2017 så kommer två nya grenar tillkomma internationellt. För herrar är det ”Games Classic Bodybuilding” där förhållandet vikt/längd är det som skiljer sig från Classic Bodybuilding (tävlande i den nya klassen får inte väga lika mycket som i CBB). Initialt kommer klassen finnas med på regionala olympiska tävlingar såsom Asian Games samt IFBB:s mästerskapstävlingar. 

Den andra nya klassen heter ”Women’s Wellness Fitness” där damernas fysik ska vara ganska lik Bikini Fitness (inte för hård, stor eller muskulös) fast med en större tillåtenhet att ha muskulösare ben och säte. 

Ännu är inget beslut taget om dessa två klasser kommer införas i Sverige. Vad som styr ifall ett nationellt förbund tar in de nya klasserna är individuellt inom respektive förbund. Om underlag och intresse finns hos tävlande atleter, går det sannolikt snabbt. Först måste dock våra svenska domare få utbildning i hur grenen ska bedömas innan den kan introduceras på en eller flera tävlingar, så tidigast kommer grenen/grenerna 2018.

Vill man veta mer om och hur förbundet kommer att ställa sig till de nya grenarna framöver så är det bästa sättet att hålla sig uppdaterad genom förbundets hemsida www.skkf.org.