Fråga experten: Balans mellan fram-och baksida?

När jag kör olika pressövningar blir jag stel i nacken dagarna efter och på senaste tiden har jag dessutom fått utstrålningar i armarna dagarna efter. Det högg dessutom till i nacken när jag körde latsdrag bakom huvudet nyligen. Nu kan jag varken pressa eller dra något på gymmet utan smärta och jag har fått sämre hållning än vanligt. Vad sjutton kan jag ha gjort? 

ROBIN svarar

Det är mycket svårt att säga med säkerhet vad som har hänt just dig. Det skulle kunna vara diskbråck, nerv, refererad utstrålning av muskler med fler. För att utesluta något av de mer akuta diagnoserna skulle jag vilja rekommendera att du vänder till en legitimerad vårdgivare/behandlare. 

Efter att vissa diagnoser har uteslutits skulle jag vilja att du ser över din teknik och ditt träningsupplägg. Jag brukar säga att bodybuilding är en avancerad form av rehab, och däremellan finns olika former av styrketräningsnivåer, där tekniken och ett balanserat träningsschema är två av de viktigaste sakerna. 

Många styrketränande missar balansen mellan fram- och baksida samt mellan olika antagonister över kroppens leder. Till exempel missar många att bänk, chins, dips och latsdrag tränar muskler som gör en inåtrotation i axelleden och därmed tränar de in en dålig hållning. Addera sedan en livsstil med sittande arbete som i sig påverkar hållningen negativt. 

Det gäller därför att träna sig till en god hållning. Detta görs i ditt fall av att öva något som heter retraktion av skulderbladen. Med detta menar jag att dra ihop skulderbladen samt även därtill sänka ner dem utan att spänna muskeln latissimus dorsi. Det är inte helt enkelt att hitta den här rörelsen och muskelaktiveringen så räkna med att det kan ta tid. 

Vid lindring av besvären uppsök en naprapat/fysioterapeut/kiropraktor, men räkna med att besvären kommer tillbaka om inte en aktiv förändring görs i form av träning.