Senaste nytt med Ove Rytter: Hetaste träningstrenderna världen runt

** De fem bolag som dominerar den privata gymbranschen i Sverige är SATS, Actic, Nordic Wellness, Medley och Fitness 24 Seven – och det går fortsatt bra för ”gymindustrin”. De ledande bolagen har ökat omsättningen med i genomsnitt 14 procent per år sedan 2010. 2016 omsatte de tillsammans cirka 3,4 miljarder kronor.

 

** Gymjätten Actic börsnoterades i våras, samtidigt som SATS redovisade en rekordomsättning på 1,15 miljarder kronor för 2016. Rykten säger att även SATS inom kort ska börsnoteras.

 

** ”Barry’s Bootcamp” grundades av Barry Jay i Los Angeles 1998. Konceptet bygger på en idé där man tränar i grupp, på speciella löpband och kombinerar intervall-löpning med styrketräning med gummiband och vikter. Allt till musik – och med en peppande coach. 

Barry’s är ofta kallat ”det amerikanska kändisgymmet” – med profiler som bland andra David Beckham och Harry Styles (One Direction) i marknadsföringen. Kedjan finns i Storbritannien, Kanada, Norge, Förenade Arabemiraten, Italien – och i augusti slog gymkedjan upp sin första svenska enhet på Jacobsbergsgatan, mitt i Stockholms finanskvarter. 

Det är entreprenörerna Rasmus Ingerslev och Johan Nilsson som nu tagit gymkonceptet till Sverige. Rasmus har tidigare byggt upp två av Danmarks tre största gymkedjor – och nyligen lanserat sin tredje gymkedja, Repeat. Johan har tidigare jobbat som strategisk utvecklingschef för SATS i Norden.

 

** Vad händer i övrigt på träningsfronten i världen? ”Holistisk träning” på boutiquegym, gamification med avancerad virtuell verklighet, även för fysisk träning, verkar stå för dörren. American College of Sports Medicine, ACSM, listar regelbundet träningstrender. I topp hittar vi fortsatt ”wearables”, det vill säga kroppsnära teknik. Som tvåa ligger kroppsviktsträning och högintensiv intervallträning. Vi hittar även träningsmaskiner bland nyheterna, där vikterna automatiskt ställs in efter individer som synkar sitt aktivitetsarmband eller mobiltelefon med olika typer av träningsmaskiner. 

 

** Yogayama Stockholm var Sveriges första yogacenter att erbjuda ett brett utbud av yogaklasser och har genom åren fått en stor och trogen kundkrets. Nu expanderar Yogayama sin verksamhet till fler städer, via franchise, och öppnar center bland annat i Göteborg.

 

** I USA är den mest omtalade träningstrenden helt klart de små, nischade boutique-gymmen. De är i regel inriktade på en speciell, konceptualiserad typ av träning, som ett alternativ till det breda utbud som de stora kedjorna traditionellt erbjuder. Soul Cycle, Barry’s Bootcamp och Orangetheory Fitness är tre exempel.

 

**På Rydsbergsskolan i Lerum kan eleverna börja morgonen med att öka pulsen. Under ett 20-minuterspass ska de hålla mellan 65 till 75 procent av sin maxpuls. Den syresättning hjärnan får förbättrar minnet, koncentrationsförmågan och koordinationen. 

Puls för lärande ger enligt färska undersökningar helt enkelt eleverna bättre resultat i skolan. Med andra ord; betygen stiger med pulsen!

 

** Kommer president Donald Trump och Lou ”Hulken” Ferrigno att bli arbetskamrater? Ja, det kan bli verklighet. Lou har nyligen ansökt om att få styra ”President’s Council on Fitness, Sports and Nutrition” för att, som han säger, ”Make America healthy again”

Lou Ferrigno blev känd för sin medverkan i dokumentären Pumping Iron 1977 och i tv-serien The Incredible Hulk, från 1977 till 1982. Om han skulle få jobbet, gör han en ”Arnold”, då denne var utsedd som ordförande över detta departement från 1990 till 1992.