Är det bra att äta snabba kolhydrater?

 Är någon särskild tidpunkt som är bäst för intag, i så fall när?

ANKI svarar

Snabba kolhydrater finns i livsmedel såsom ljust bröd, pasta, vitt ris, riskakor, potatis, frukt och juice. Kolhydrater i sig deltar inte i muskelproteinsyntesen, men det finns några skäl till att ibland inkludera dem i kosten. 

Ger lättupptaglig energi. Bra för att öka på känslan av återhämtning i samband med hårda träningspass.

Upplevs göra det lättare att äta mycket mat och därmed mycket energi. Det är ofta betydligt enklare att äta en stor portion kyckling med potatismos än att äta lika mycket energi i form av enbart kyckling.

Behövs för att återställa glykogennivåerna i musklerna mer effektivt under perioder med två träningspass om dagen.

Innehåller även andra näringsämnen. Potatis, frukt och juice innehåller vitamin C och andra viktiga antioxidanter, samt lite kostfiber (i juicens fall om fruktköttet är kvar) och mineraler. 

Tidpunkten för intag, ur ett muskelperspektiv, spelar inte så stor roll om vi inte tränar flera pass om dagen. Det är framför allt insulin som många förknippar med kolhydrater här. Insulin ökar nämligen upptaget av aminosyror till musklerna och gör oss mindre katabola. Hur viktig den funktionen är på längre sikt är dock en aning oklar, även om insulin rent akut ger mätbara effekter på muskelcellnivå. Mängden energi vi totalt äter är sannolikt betydligt viktigare för prestationen.

Med detta sagt är det dock inte fritt fram att äta socker i ohemula mängder, inte ens i en högintensiv träningsperiod. Det är inte godis och glass som bygger dina muskler. Tråkigt nog, för alla godistroll där ute på gymmen.

Vill du veta ännu mer om kolhydrater rekommenderar jag varmhjärtat artikeln Kolhydraterna tar revansch i BODY 392, mars 2017.