Fördelar med fria vikter och maskiner

Vad är skillnaden mellan maskinträning och träning med fria vikter? Vilket är att föredra?

Styrketräningsmaskiner har en bestämd rörelsebana, vilket gör att muskelgruppens arbete isoleras, för att minimera risken att användaren utför övningen fel. Detta innebär att maskinen stabiliserar ditt utförande åt dig.

Med fria vikter är det din rörlighet, kroppskontroll och hållning som avgör hur din rörelsebana kommer att se ut. Det innebär att de sätter mer krav på din kroppsbalans och stabilitet, för att undvika att göra fel. Jag tycker inte att man ska föredra något över annat. Det absolut bästa är att kombinera och låta dem komplettera varandra. Förstå istället fördelarna med maskiner och dra nytta av dem för att optimera din utveckling. 

Fördelar med maskiner

  • Isolerar muskelgruppen och lägger fokus på muskelkontakt och aktivering
  • Undviker snedbelastning
  • Hjälper dig med korrekt rörelsebana

Fördelar med fria vikter

  • Utmanar din rörlighet, balans och stabilitet
  • Jobbar med kroppens naturliga rörelseomfång
  • Arbetar funktionellt och komplext med flera muskelgrupper

Om man exempelvis har en begränsad rörlighet och osäkerhet vid utförandet av knäböj med fri stång, kan man alltid vända sig till smithmaskinen, där stången sitter fast.
Då rörelsebanan är fast kan man lägga mer fokus på att hitta rätt position under stången genom hela utförandet, utan att känna en otrygghet över att stången ska tippa dig framlänges. Du kan då lägga mer fokus på att utmana rörlighet och muskelstyrka genom hela utförandet.