Får man ha med kompisar backstage?

Det händer att man ser kompisar, pojkvänner eller syskon med på tävlingar, som backstage coacher. Får man det, är det bra och vad är i så fall viktigast för dem att tänka på?

HELENE svarar

På grund av att det blir allt fler som tävlar med åren så blir även utrymmena som man delar på, bland annat backstage, trängre. Så idag är man ganska hård på ett det endast får vara de tävlande och deras coacher backstage.
Dels, som sagt, på grund av att det redan är trångt som det är backstage i de flesta fallen. Men även för att backstageområdet ska vara en lugn plats där de tävlande ska få bästa förutsättningar för att kunna förbereda sig och ladda upp inför sin tävling. Om det springer omkring en massa folk som egentligen inte har där att göra så kan det bli ett störmoment för övriga tävlanden. Risken finns även att det tas foton och annat som personer, som inte vill vara med på, ändå hamnar på av misstag.

Välj någon som stöttar dig
Vem man väljer som sin coach är helt upp till en själv. Det behöver inte alls vara den coach som hjälpt dig med dieten och coachandet på vägen fram till scenen, utan det kan vara din bästa vän, pojk-/flickvän eller någon annan du trivs med och litar på.
Dock finns det ett par saker som jag skulle rekommendera dig att tänka på då du väljer vem du ska ha med dig bakom scenen på själva tävlingsdagen:

  • Det bör vara någon som du trivs med. Någon som lyfter dig och får dig på ett toppenhumör.
  • Personen får gärna ha en del erfarenhet av hur allt går till kring en tävling gällande tider, färgläggning, klassupplägg med förbedömningar/finaler etc. Detta för att du ska kunna känna dig helt lugn och inte behöva stressa över att behöva ha koll på alla tider, eventuella ändringar i schemat med mera.  
    Om inte annat så bör din coach vara påläst om den aktuella tävlingen, ha koll på alla hålltider, hur klassindelningen ser ut etc.
  • Din backstagecoach ska ha sitt största intresse i DIG under hela den dagen och inte tycka det är roligare att mingla runt med alla andra backstage. Om detta sker finns risk för att du själv blir stressad över att inte veta vart din coach är och då hade du definitivt klarat dig bättre själv.
  • Det skadar inte om din coach även kan stötta och peppa dig på ett bra sätt när du står på scen. Att få lite justerande ord från någon som ser hur det ser ut från domarvinkeln (publiken) kan många gånger rädda din posering när du står på scen.

Var trygg i dig själv
Vid tävlingar utomlands är det ofta så att man inte ens får ha sin egen coach med backstage, dessutom är det vanligt med fotoförbud ocjh ibland har man ens knappt yta för att kunna ligga ner. Se därför alltid till att du själv har koll på läget inför din tävling, så slipper du eventuell onödig stress ifall din coach skulle hamna på ”villovägar”.