Forskning: Grymta för mer kraft!

Tillhör du dem som irriterar sig på högljudda grymtningar i gymmet och aldrig skulle undslippa en själv? Då är det sannolikt så att du missar viktig utveckling och resultat.

En ny studie som uppmätt effekten av just grymtningarnas inverkan på kraftutvecklingen vid en maximal och explosiv ansträngning borde få alla med minsta ambition om ökning på vikterna att harkla sig inför gympassen. Det vi sade sig nämligen ge ganska ordentligt mycket mer kraft, om man grymtar till samtidigt som man utför en explosiv rörelse.

Till studien i fråga rekryterades 20 erfarna MMA-atleter, varav flera med professionell tävlingsvana. Vid två tillfällen med en veckas mellanrum fick de, efter en noggrann uppvärmning, sparka så hårt de kunde fem gånger på en 45-kilossäck. Vid det ena tillfället utfördes sparkarna utan några tillhörande grymtningar, medan deltagarna vid det andra tillfället instruerades att ackompanjera varje spark med en ljudlig grymtning.

Mätningar visade att sparkarna som utfördes i samband med en grymtning genererade 9 % mer kraft än sparkarna utan, vilket får sägas vara en ganska rejäl skillnad. De här resultaten är antagligen inte kampsportspecifika, utan bör kunna vara överförbara till andra idrotter och aktiviteter där kraftfulla och explosiva rörelser utförs, som till exempel tennis eller styrketräning, där man vill förflytta en tung belastning snabbt.

Du behöver alltså inte skämmas för dina ljud i gymmet, utan kan hänvisa till vetenskapligt stöd för att dina stönanden inte bara irriterar din omgivning, utan även förbättrar din prestation.

Grunting’s competitive advantage: Considerations of force and distraction. PLoS One. 2018 Feb 22;13(2).